water- en voedselnood

Myrthe Wille, IO-groep 2

water- en voedselnoodDoordat er een enorme droogte is op sommige plaatsen in de wereld waardoor ze niet genoeg water zullen hebben om bijvoorbeeld gewassen te kweken, dieren te laten overleven …daardoor zullen ze minder voedselproductie hebben. Zo komt de voedselzekerheid van de wereld in het gedrang. En mensen hebben voedsel nodig om te overleven maar ook water.

maar hoeveel water verbruikt een mens nu per dag? Een mens verbruikt per dag ongeveer 6000l water, maar daar zijn we zelf niet bewust van daarvoor hebben we de watervoetafdruk waar we het op kunnen aflezen maar wat is een watervoetafdruk nu juist? Waterverbruik wordt gemeten in een watervoetafdruk, dat is een voetafdruk die de hoeveelheid water weergeeft die gebruikt wordt om alle producten te maken bijvoorbeeld eten, drinken …

vlees en brood bijvoorbeeld zorgen voor een grote voetafdruk in rundsvlees zit ongeveer 15.000 liter en dat komt door het veevoer dat het rund te eten krijgt. In brood zit ongeveer 1.600 liter water doordat de tarwe heel veel water nodig heeft. Doordat vegetariërs geen vlees eten hebben zij ook een kleinere watervoetafdruk, zij hebben een 36% lagere voetafdruk dan niet-vegetariërs.

Export heeft ook veel te maken met het verhogen van de watervoetafdruk doordat we dingen laten exporteren naar hier zit bijna alles verpakt in karton, karton wordt gemaakt met heel veel water en meestal wordt het karton niet meer gerecycleerd waardoor er heel veel water verloren gaat.