Darmonderzoek

Fabiënne, Rawina en Thami

Proctoscopie

Wat is een Proctoscopie?

Bij een proctoscopie bekijkt de arts met een korte, holle buis (proctoscoop) het slijmvlies van het laatste deel van de endeldarm en de anus.

Waarom is een proctoscopie nodig?

Het word gedaan om het slijmvlies van de endeldarm te onderzoeken en om dingen te verwijderen. Via de proctoscoop kunnen er kleine ingrepen gedaan worden. Zoals het behandelen van aambeien, of het wegnemen van een stukje weefsel voor verder onderzoek.

Voorzorg van een proctoscopie

Voor een proctoscopie is er voor de patiënt zelf geen voorbereidingen nodig. Je hoeft geen dieet te volgen en je hoeft ook niet nuchter te zijn. Sommige ziekenhuizen hebben geen voorbereiding, in andere ziekenhuizen krijgt je een half uur voor het onderzoek een klysma. Een klysma is een darmspoeling. Dit om het laatste deel van de darm leeg te maken. Als de patiënt medicijnen gebruikt die invloed hebben op de bloedstolling, zoals bloedverdunners, aspirine en ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), moet de patiënt dit aan de arts melden.

De procedure van een proctoscopie

  • Tijdens dit darmonderzoek zit je in een geknielde houding op een onderzoeksbank of voorovergebogen op een speciale stoel met je billen omhoog.
  • De arts brengt verdovende zalf aan in de anus
  • De arts brengt voorzichtig de proctoscoop voorzichtig via de anus in de endeldarm. Op deze manier kan de arts het slijmvlies goed bekijken.
  • Indien noodzakelijk kan de arts een stukje weefsel wegnemen voor nader onderzoek of aambeien behandelen.
  • De arts trekt na afloop de proctoscoop langzaam terug.

Complicaties van een proctoscopie

Het is een veilig onderzoek met een rubberbandligatie en fotocoagulatie. Toch kan er een complicatie optreden. Soms nemen de pijnklachten niet af en zijn dan erg hevig of bloeden de aambeien erg na de behandeling. Als dat gebeurd moet je direct contact opnemen met de arts die het onderzoek heeft gedaan.Nazorg van een proctoscopie

De patiënt kan nog een paar dagen wat bloedverliezen via de anus, dit is geheel onschuldig. Als de bloedingen erger worden, moet de patiënt de arts waarschuwen. Als er aambeien zijn behandeld, dan niet persen bij het poepen. Als de patiënt pijn heeft dan kan de patiënt een paracetamol nemen, geen aspirine. Een proctoscopie is een veilig onderzoek. In uitzonderlijke gevallen treden er complicaties op.

Proctologisch onderzoek bij afwijkingen aan de anus