Darmonderzoeken

ontlasting onderzoek

Wat is ontlasting onderzoek?

Bij ontlastingsonderzoek bekijkt uw arts de kleur, structuur en samenstelling van ontlasting. Dit gebeurt met een microscoop. Ook doet uw arts testjes om te zien of er bacteriën, parasieten, vet of bloed in de ontlasting zit. Met dit onderzoek kunnen verschillende ziekten en infecties opgespoord worden.

Waarom en wanneer is het nodig?

Wanneer u regelmatig pijn heeft in uw buik, andere darmklachten of bloedarmoede, kan de huisarts een ontlastingsonderzoek doen. Dit is nodig zodat de specialist kan uitstellen of u een darmziekte heeft,

Voorzorg op het ontlastingsonderzoek.

Het kan zijn dat u voor het onderzoek een dieet moet volgen. Voor bepaalde testen mag u bijvoorbeeld een paar dagen geen vlees en ongekookte groenten eten. Soms mogen bepaalde medicijnen niet gebruikt worden. Uw arts vertelt u welke voorbereiding bij u nodig is.

Procedure van het ontlastingsonderzoek

U stuurt uw ontlasting op naar de specialist en dan wordt het onderzocht onder een microscoop of er bloed of slijm bij de ontlasting zit, als dit het geval is wordt u uitgenodigd voor een uitgebreid darmonderzoek.

De uitslag

Als u bloed in de ontlasting heeft, ontvangt u een uitnodiging voor een vervolgonderzoek door middel van een coloscopie om zo darmkanker of poliepen uit te sluiten zodat het vroegtijdig behandeld kan worden.
MOL ontlasting controles