Aardbevingen in New-Zeeland

Meer weten over platentektoniek in New-Zeeland? Lees dit!

Aardbevingen in de stad Christchurch

Op 4 september 2010 werd de zwaarste aardbeving ooit gemeten in New-Zeeland. De aardbeving had een kracht van 7 op de schaal van Richter. Het gebeurde in de stad Christchurch. Een jaar later vond er nog een aardbeving plaats, maar toen was de schade veel erger. Natuurlijk was de schade in 2010 ook niet niks, want er waren bijvoorbeeld huizen ingestort en bruggen verwoest maar toch minder erg dan die een jaar later.

Zoals ik al zei, was de grootste schade van de aardbeving een jaar later na die vorige, namelijk op: 22 februari 2011. Op de schaal van Richter had het een kracht van 6,3 wat minder dan het jaar ervoor in 2010. Dat komt omdat het hypocentrum dichter bij het aardoppervlak lag, waardoor de schade erger en groter was. Zelfs de grote kathedraal van Christchurch was ingestort. De kathedraal was al deels beschadigd door de aardbeving het jaar ervoor, dus kon hij nu niet meer opnieuw gebouwd worden en moest worden afgebroken. Wat is nou de oorzaak van deze aardbeving in 2011? De Pacifische plaat dreef op magma richting de Australische plaat, deze twee platen botsten tegen elkaar aan. Als er twee platen naar elkaar toe drijven heet dat convergentie.

Tsunami in Smoare

Op dinsdag 29 september 2009 was de zwaarste en ergste tsunami gemeten in Samoa. Samoa is een eiland van Amerika. Er waren maar liefst 58 gewonden, een aantal doden en ook nu nog steeds mensen die vermist zijn. Wat er nou precies was gebeurt is niet helemaal duidelijk. Ooggetuigen konden verklaren dat de vloedgolven auto's meesleurden, delen van huizen, bomen, nou je kan zelf wel fantaseren wat je ook kon zien zei een man. De man heeft het gelukkig met z'n gezin overleefd door boven op het dak terras van hun huis te zitten en te wachten voor hulp. Uiteindelijk werden ze gevonden en geholpen. Later is het gezin naar familie in het buitenland verhuisd, want van hun huis was niks meer over.

De aardbeving (eigenlijk een zeebeving) vond plaats onder de stille oceaan. Het had een kracht 8,5 op de schaal van Richter!

Voor AK