Syndroom van Down

Trisomie 21

Syndroom van Down

Waarom de naam Trisomie 21?

Het symdroom van down wordt ook wel Trisomie 21 genoemd. Naar schatting lijden 1 op de 650 kinderen aan deze aandoening.
Het syndroom van down is een genetische afwijking. Op chromosoompaar 21 liggen 3 chromosomen inplaats van 2 (daarom ook de naam trisomie). Iedereen met het syndroom van down heeft in elke lichaamscel 47 chromosomen wat 46 horen te zijn.

Uiterlijke kenmerken

Veel kinderen met het syndroom van down hebben een aantal herkenbare uiterlijke kenmerken. De ogen staan een beetje scheef, de oren zijn kleiner, de neus is kleiner, ze hebben een langere tong en de ledematen zijn korter.
Er zijn natuurlijk ook kinderen zónder het syndroom van down die één of meerdere kenmerken hebben, en kinderen mét het syndroom van down die deze kenmerken níet hebben.

Gedrag

Een baby met het syndroom van down toont er rustig gedrag.
Tijdens het opvoeden van het kind lopen ouders vaker tegen problemen aan met het gedrag.
Snelle verandering kunnen ze niet aan. Als je onverwachts iets gaat doen moet je het kind hier goed op voorbereiden. Dit kun je ook doen d.m.v plaatjes of tekeningen.
Ook reageren ze vaak impulsief. Ze denken niet na voordat ze iets doen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden voor zich zelf of anderen in de omgeving.

*

Baukje Hoepel
VZ 2J