Virtual Reality

virtuel reality-bril

Wat is een VR-bril?

Een VR-bril (virtuel reality-bril) is een klein beeldscherm dat direct voor je ogen op het hoofd gedragen wordt. Door de bril (of headset) wordt een virtuele werkelijkheid of schijnwerkelijkheid (Engels: virtual reality, afgekort: VR) ervaren doordat er een driedimensionaal, computer gegenereerde omgeving wordt getoond. Om een realistische gebruikerservaring te bieden, wordt het beeld geprojecteerd alsof het zich enkele meters verderop afspeelt. Een VR-bril kan worden gebruikt voor het spelen van games en het bekijken van films, maar in toenemende mate zijn er ook andere toepassingen, bijvoorbeeld door makelaars om klanten een virtuele rondleiding door een potentieel huis te geven. Vooral Facebook ziet veel potentie in algemene toepassingen, zoals een virtuele kantoorruimte waarin presentaties gegeven worden en iedereen met elkaar kan praten. Zie het als een conference call waarbij alle deelnemers zich zo toch in dezelfde ruimte bevinden.

De VR-bril (of headset) met een geintegreerd scherm

Verschil AR (Augmented Reality) en VR (Virtual Reality)

Het grootste verschil tussen AR (augmented reality) en VR (virtual reality) is dat AR gebruik maakt van echte beelden zoals je die gewoon ziet als je kijkt en deze samenvoegt met computer graphics en/of animaties. Hierdoor krijg je nog meer het gevoel dat het virtuele gedeelte thuishoort in het beeld dat je ziet.

Toepassingen in de praktijk

Vrij rondlopen in een gebouw dat nog helemaal niet bestaat. Dat kan sinds kort in Rotterdam. Heb je wel een Oculus Rift VR-bril (virtual reality) nodig. Het Nederlandse TBA, een logistiek consultancybureau, heeft een nog te bouwen terminal op de Tweede Maasvlakte alvast virtueel in elkaar gezet. De bril helpt om een idee te krijgen van wat zich straks daarbinnen gaat afspelen. Je kunt bijvoorbeeld op plekken komen die in het echt uitsluitend het domein van robots zijn.

Op een druk plein staan, maar toch veilig in je eigen kamer zitten: met behulp van computersimulaties en VR-brillen als de Oculus Rift en Google Cardboard kunnen mensen met een fobie thuis hun angst overwinnen.

GGZ Friesland gaat angststoornissen behandelen met een virtual reality-bril. Zo kunnen cliënten de confrontatie met hun angst aangaan.

In het vliegtuig kun je ongestoord kijken naar een van van je eigen keuze.

Je zou virtueel een huis kunnen bekijken door echt rond te lopen door de kamers.

Kinderen kunnen in korte animatiefilmpjes van hun favoriete tekenfilmfiguren plaats nemen, om ze heen kunnen lopen en echt het gevoel hebben dat ze naast ze staan.

Op vakantie met je camera 360 graden-foto’s nemen. Eenmaal thuis in de woonkamer dan met de VR-headset op weer door het gebied lopen waar je toen was en zelfs een andere kant op kijken dan je toen op dat moment gedaan hebt.

Nieuws

Voetbaltopper met virtual reality-bril te bekijken 20/09/15


In Portugal is de voetbalkraker tussen FC Porto en Benfica gespeeld. De wedstrijd staat in het teken van een opmerkelijke technologische primeur: voor het eerst in de historie kunnen fans de wedstrijd volgen in virtual reality. Wie dat wil, zal wel in het stadion of in de Samsung-winkel in Porto aanwezig moeten zijn.
FC Porto meldt via de officiële kanalen dat er vijf speciale camera’s in Estádio do Dragao worden opgehangen. Met behulp van een speciale bril kunnen fans virtual reality ervaren: door de camera’s wordt er een 360 graden ervaring gecreëerd.


Facebook ontwikkelt app voor 360 graden-video 20/09/15


Facebook werkt aan een app die het mogelijk maakt om 360

graden-video's te bekijken op smartphones. Door hun telefoon te bewegen zouden gebruikers dan een ander deel van de video kunnen zien.
De app zou moeten werken op zowel Apple-apparaten als apparaten die op Android draaien. De app lijkt een opstap te zijn naar virtual reality-platformen die gebruikers met een bril helemaal in een virtuele wereld onderdompelen.


Speelhal met virtual reality 19/08/15


n Australië is Zero Latency geopend, een gamingcentrum waar je een virtual-realityspel kunt spelen. Het gaat hier echter om meer dan alleen een vr-headset op je hoofd zetten. Zero Latency is een van de eerste centra waar je immersive virtual reality kunt ervaren, oftewel het spel is zó realistisch dat je echt het gevoel hebt dat je in een andere wereld bent.
Spelers kunnen vrij rondlopen en rennen in een pakhuis met een oppervlakte van 400 m2, met een vr-gun in hun handen. Zij zien natuurlijk niet de zwarte muren en grijze vloeren met daarop een wit raster, maar een virtuele wereld waarin zombies op hen af komen. De bewegingen van de spelers worden geregistreerd met 129 Playstation Eye-camera's.