Michiel de Ruyter

Jeugd en vroeg carrière

Michiel groeide op tijdens het twaalfjarige vrede in de tachtig jarige oorlog. Hij begon als touwslager daar verdiende hij 6 stuivers per week. Toen hij 11 jaar was kon hij mee varen als hoofd bootsmansjongen. Hij was slim en handig. Hij werkte meestal op boten van de familie Lampsins.


In het voorjaar van 1623 (hij was toen 16 geworden) bij een zeegevecht met kapers werd hij gevangen genomen. Maar toen ze aan land gingen wist hij met nog twee lotgenoten te ontsnappen.

Big image

Bij de Marine

Later ging hij op walvisvaart en maakte handelstochten. Hij noemt zich dan voor het eerst De Ruyter. In 1640 werd hij koopvaardijkapitein. Michiel de Ruyter was erg geliefd bij zijn manschappen. Hij trainde ze goed. Hij hield als eerst spiegelgevechten. In 1652 ging hij rentenieren (ging leven van zijn verdiende geld, ging met pensioen).

Beroemd

Maar in 1652 brak de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog uit en hij werd gevraagd om kapitein te worden van de vloot.Heel bekend is zijn tocht naar Chatham in 1667. HIj versloeg de Engelsen. In 1676 hielp hij de spanjaarden tegen de bezitting van Sicillie en Napels, daarbij raakte hij gewond. Kort daarna overleed hij aan wondkoorts
Big image

Ter nagedachtenis

Michiel de Ruyter: Rust in een praalgraf in de nieuwe kerk in Amsterdam. Op de boulevard van Vlissingen staat een standbeeld van hem. Het jaar 2007 is uitgeroepen tot Michiel de Ruyter.