blok 3

nooit meer oorlog!

marshallplan

mensen waren in 1945 blij dat de oorlog voorbij was. er waren in 5 jaar meer dan 45 miljoen doden, daarvan 6 miljoen joden. Europa was in puin. George Marshall was een minister van buitenlandse zaken, hij gaf de Europese regeringen geld, maar dan moest de Europese unie wel samenwerken, dat vonden ze moeilijk.

Europese samenwerking

Het Marshallhulp was erg belangrijk voor de samenwerking in de landen in werd Europa. maar er was nog een reden, de landen wilden niet nog een oorlog. daarom gingen de landen met de handel van staal en kolen samen werken. die hadden ze nodig voor wapens. de steenkool als energiebron en het staal voor tanks kanonnen helmen en kogels. zonder die materialen geen oorlog. in 1951 spraken zes Europese landen af om een bepaalde hoeveelheid kolen en staal ze mochten hebben deze groep heette de Europese Gemeenschap van Kolen en staal (EGKS). de landen die meededen waren Frankrijk West-Duitsland, Italië, België, Luxemburg en Nederland. Duitsland was nog niet gestraft voor de eerste wereld oorlog

economische samenwewrking

In 1951 gingen 6 Europese landen samen werken in de EGKS dat deden ze om een nieuwe oorlog te voorkomen maar samen werken tussen landen is goed voor de economie in 1957 vormde de EEG afspraken over de samen werking er kwamen steeds meer landen bij 1993 zijn er 27 landen van de EU.

Afspraken

de EU landen hebben in 1993 de volgende afspraken gemaakt:

1 als landen in de EU iets kopen uit het buiten land moeten ze invoerheffing betalen.

2 als je goederen binnen de EU koopt dan hoef je geen invoerheffing te betalen ook mag een land geen regels maken om het transporteren van goederen uit het buitenland tegen te gaan.

3 inwoners mogen in alle landen van de EU werken.

4 je mag je geld ook naar andere landen brengen dus van Nederland naar Spanje.

europees geld

in Nederland betaal je met de euro als je naar buitenland gaat kun je daar ook mee betalen. in Thailand kun je niet met de euro betalen. je koopt met de euro ander geld voor andere landen. voor bedrijven is het handig je hoeft dan geen geld te verwisselen dus is dat goedkoper.