Pesten

wat is pesten?Pesten is een vorm van agressie. Het gebeurt altijd binnen een groep en begint al op jonge leeftijd.

Het vervelende aan pesten is dat het vaak en met opzet gebeurt.

Kinderen die gepest worden voelen zich vaak machteloos, verdrietig, alleen en bang.

Pesten is anders dan plagen. Bij plagen is er sprake van een incident, waarbij de plager en geplaagde gelijk aan elkaar zijn en het geplaagde kind zich kan verweren. Bij pesten is dit niet het geval. Hierbij zijn de pester en de gepeste niet gelijk aan elkaar en heeft het gepeste kind moeite zichzelf te verdedigen.Wat kun je doen tegen pesten?

Ben je slachtoffer van pesten, dan is het belangrijk om dat aan iemand te vertellen. Aan je ouders of aan een leraar bijvoorbeeld. Het lucht vaak enorm op om je verhaal te doen. En het is fijn om iemand te hebben die naar je luistert en je kan helpen. Als je het moeilijk vindt erover te praten kun je ook op internet veel informatie en tips vinden.

wat kun je doen tegen cyberpesten?

Word je gepest op internet, bijvoorbeeld via Twitter, Hyves of op forums? Dan kun je het vertellen aan de beheerders van de betreffende site of het forum. Om bewijs te hebben, is het belangrijk zoveel mogelijk informatie te bewaren. Denk ook goed na over welke persoonlijke informatie je op profielensites zet en in hoeverre je je profiel afschermt. En geef nooit je wachtwoord aan iemand anders.

Big image

wat zijn oorzaken van pesten?

* Iemand ziet er anders uit dan anders.

* Een probleem thuis.

* De pester is onzeker.


wat zijn de gevolgen van pesten?

* Je kunt er erg onzeker van worden.

* Je voelt je ongelukkig en eenzaam.

* Je kan vaak niet goed slapen, of je gaat met erge buikpijn naar school.

* Je vergeet het pesten je hele leven niet meer.