Technasium nieuwsbrief

Technasiumleerlingen boffen maar. Zij krijgen de kans bijzondere vraagstukken op te lossen. Bijvoorbeeld: ontwikkel een hulpmiddel waardoor de Nederlandse soldaat op een slimme manier spullen met zich mee kan nemen als hij op patrouille gaat. Dat is best lastig. Waar begin je? Wat bestaat er al? Mooie uitdagingen voor onze technasiumleerlingen.

Uitdagingen die ze te lijf gaan worden ondersteund door docenten en technisch assistenten, voor wie het een uitdaging is om de leerling zoveel mogelijk zelf oplossingen te laten bedenken i.p.v. ideeën voor te "kauwen". En kauwen hebben de brugklasleerlingen gedaan. Zelf cup-cakes versieren, een eigen taart maken en schrijven met chocolade. En daarna lekker opeten!

Deze nieuwsbrief geeft een indruk van de technasiumlessen.

Veel leesplezier!

Kerwin van Twillert

Technator JFC

Brugklas

De eerste vier brugklassen hebben twee projecten achter de rug en daarmee de oriëntatiefase afgesloten. De laatste vier brugklassen draaien de komende tijd hun oriëntatieprojecten. Bij het eerste project is bakker Van der Veer de opdrachtgever: ontwerp een 3D-taartdecoratieprinter.

Bij het tweede project zet Jan Overeem de leerlingen aan het werk: bedenk uitdagend speelgoed voor varkens!

2e klas

Maarten Hoekstra van het bordspellenbedrijf "Samenmet" heeft de volgende opdracht gegeven:


Op de kinderafdeling van een ziekenhuis komen kinderen waarbij een ziekte is geconstateerd. Daar worden ze vaak opgevangen door een verpleegkundige. De eerste dagen gebeurt er heel veel voor deze kinderen en hun ouders. Niet alleen krijgen de kindertjes te horen dat ze een ziekte hebben, maar ook dat ze de rest van hun verdere leven moeten omgaan met deze ziekte.

De ziekenhuizen hebben ervaren dat niet alle informatie goed aankomt bij het kind en zijn ouders. Terwijl de informatie van levensbelang kan zijn!

SAMEN MET is op zoek naar een manier om de informatie te kunnen overbrengen middels een bordspel. Hoe krijg je het voor elkaar dat het patiëntje en de ouders de informatie begrijpen en onthouden?


Experts van bijv. het diabetesfonds & de Nederlandse Meningitis Stichting zijn langs geweest om een aantal groepjes inhoudelijk feedback te geven.


In de week van 7 t/m 11 april zijn de eindpresentaties aan Maarten Hoekstra.

Website bouwen

De 3e klas havo is aan de slag gegaan met het maken van websites. Per groepje hebben zij contact gelegd met een eigen opdrachtgever. Een aantal groepjes heeft een website gerealiseerd welke de opdrachtgever inzet voor zijn bedrijf. Puike prestatie van de havo 3 leerlingen!

Animaties van onderzoeken Wageningen UR

De 3e klas vwo kreeg de opdracht om van een onderzoeksverslag een animatie te maken. De animaties hebben zij gepresenteerd aan Jelle Maas, hoofdredacteur internet & intranet Wageningen UR. Hieronder een voorbeeld van 1 van de animaties.

Animatie WUR

Eurekacup

De 3e klassers havo en VWO zijn nu bezig met de volgende vraagstukken:

Technasium 4

Leerlingen O&O in VWO 4 zijn bezig met drie verschillende keuzeprojecten.

In opdracht van babymelkpoeder fabrikant Lympf is een groep aan het onderzoeken hoe het bedrijf de verschillende voorraadtanks in kan richten. Vanwege de grote vraag naar melkpoeder wil de producent een tweede productiefaciliteit opstarten.

De voorraadtanks voor vitaminen en mineralen moeten door beiden worden gedeeld en toch moet een constante kwaliteit worden afgeleverd zonder verschillen tussen de twee processen.

Een andere groep voert een onderzoek uit voor Peutz, een bedrijf het gedrag van wind rondom gebouwen en in woonwijken onderzoekt. De schaalmodellen die worden gebruikt voor bomen voldoen niet altijd aan de werkelijkheid. Hun opdracht is te onderzoeken hoe wind zich gedraagt rondom bomen en of de modellen van het bedrijf dit gedrag juist nabootsten.

De laatste groep is een irrigatiesysteem aan het ontwikkelen voor gebruik in derdewereldlanden. In korte tijd valt daar veel regen. Deze regen wordt opgevangen in een meer maar moet vervolgens naar het bouwland worden gebracht. Op de foto’s testen de leerlingen een opstelling waarbij gebruik gemaakt wordt van een hoogteverschil om druk voor het sproeien op te bouwen.

Technasium Top Award

Afgelopen maandag 24 februari zijn er 5 scholen de strijd aangegaan op het JFC om zich te plaatsen voor de landelijke finale van de Technasium Top Award. De TTA is een landelijke wedstrijd waarbij technasiumleerlingen worden uitgedaagd om een slimme oplossing voor tijdwinst bij woningbrand te bedenken. Dat is dit jaar de uitdaging voor de Technasiumleerlingen die meedoen aan de Technasium Top Award. In opdracht van de brandweer kruipen de leerlingen in de huid van een Fire Safety Engineer.


Het Cals College uit Nieuwegein gaat door naar de finale met hun prototype van hun idee: automatisch slot.

Als de brandmelder afgaat zendt deze een signaal naar de sloten in huis zodat de sloten vrijkomen.