Београд

Знамљивости и природне лепоте

ХРАМ СВЕТОГ САВЕ

Храм посвећен Светом Сави, најпознатијем Српском светитељу и просветитељу који је од Византијског цара и Васељенског патријарарха издејствовао аутокефалност Српске Православне цркве. Аутокефалност је проглашена у Никеји 14.Септембра 1219.године, а Свети Сава је хитронисан у првог српског архиепископа.

Изградња највећег српског православног храма и једног од највецих православних храмова у свету почела је на Врачару 1935. године. На месту за које се верује да је место на ком је Синан Паша спалио мошти Светог Саве. Храм је саграђен у Српско-Византијском стилу.

У звоницима је постављено 49 звона разних димензија.

Поред уређеног Светосавског платоа, који доприноси свеукупном утиску, храм краси фасада од белог мермера осветљена фасцинантним декоративним осветљењем.

Ентеријер храма је још у фази изградње, а презентација коју видите начињена је почетком Јуна 2011. године.

ПОБЕДНИК

Споменик 'Победник' на Калемегдану је откривен 07. октобра 1928. године, на десетогодишњицу пробоја Солунског фронта. Аутор је Иван Мештровић, који је бронзану фигуру споменика извајао још 1913. године, да послужи као завршни мотив монументалне фонтане коју је требало подићи на Теразијама.Услед ратова и неиспуњења обавеза , Мештровић је израдио само фигуру 'Победника', која је 1928.године употребљена као део споменика на Калемегдану. Споменик 'Победнику' се састоји од Мештровићеве фигуре нагог мушкарца, са голубом и мачем у руци, која се налази на озиданомк каменом стубу, а овај, на каменом постољу. 'Победник' је замишљен као споменик слободе и персонификација победе над петовековним ропством под Турцима, али је употребљен и за тријумф победе оличен кроз пробој Солунског фронта током Првог светског рата. Данас овај споменик претставља један од симбола Београда и његову визуелну одредницу.

МУЗЕЈ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

Музеј Николе Тесле је основан 1952.Зграда музеја је проглашена за споменик културе 1987. године.

Музеј има сталну поставку, и у једном делу је посвећена животу и раду Николе Тесле, а у другом је представљен развој науке о електрицитету и магнетизму. Најзанимљивији део је са аутентичном документацијом и радним моделима Теслиних изума.

Генерални директор Унеска Коићиро Мацуура је донео 16.октобра 2003. године одлуку о упису архивске грађе из заоставштине Николе Тесле у регистар Унеска „Памћење света“.

БЕОГРАДСКА ТВРЂАВА

Калемегдан је највећи београдски парк.

Истовремено је најзначајнији културно-историјски споменик, у којем доминира београдска тврђава изнад ушћа Саве у Дунав. Назив Калемегдан односи се само на просторни плато око тврђава који је осамдесетих година 19. века претворен у парк.Плато је, док је тврђава била главно војно упориште Београда, служио да се непријатељ осмотри и сачека за борбу. Његово име потиче од турске речи кале (тврђава) и мејдан (бојиште). Турци су Калемегдан називали и Фићир-бајир што значи „брег за размишљање“

ЦРКВА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

Црква Светог Василија Острошког налази се на Бежанијској коси, на територији општине Нови Београд.


То је прва црква подигнута на територији Новог Београда после Другог светског рата. Градња је започела 1996. године, а црква је освећена 2001. године.


Ослањањем на хришћанску традицију и на сјајна остварења старих српских неимара, архитекта Михајло Митровић се определио за облик прастаре хришћанске ротонде, коју прате нижи анекси и високи звоник на западу и тролисна олтарска апсида на истоку. Храм Св. Василија Острошког представља композиционо чврсту и ликовно хомогену целину, остварену модерним конструкционим поступком. Подигнута је прилозима поштоваоца дела светог Василија Острошког Чудотворца.

АДА

Велико ратно острво је aда на Дунаву, у Београду,Србија, лоцирано у општини Земун. Налази се на ушћу Саве и Дунава. Због великог броја различитих птичијих врста острво је заштићено као природни резерват. На северу острва се налази плажа Лидо.

БЕЛИ ДВОР

Зграда Белог двора, који се налази у истом комплексу са Краљевским двором, зидана је по жељи Краља Александра I као резиденција за његове синове Петра, Томислава и Андреја. Малолетни Краљ Петар II је постао нови господар Краљевског Двора, а довршењем започете зграде Белог двора позабавио се његов рођак, Кнез-Намесник Павле. Зграду, која је грађена од 1934. до 1937. године, пројектовао је архитекта Александар Ђорђевић.У приземљу ове класицистичке зграде налази се велики Свечани хол и низ салона опремјених у стилу Луја XV и Луја XVI са венецијанским лустерима. Ту је и Дворска библиотека која је имала око 35.000 књига и Свечана трпезарија намештена у стилу чипендејла.

*ПИТАЊА*

*Шта се занимљиво налази у музеју Николе Тесле ?

*На ста се односи назив Калемегдан?

*Где и које године је поцела изградња манастира Светог Саве?

*Ко је пројектовао ,, ПОБЕДНИКА" ?

*Где се налази Велико ратно острво?

*ОДГОВОРИ*

*Најзанимљивији део музеја Николе Тесле је са аутентичним документацијама и радним оделима.
*Назив Калемегдан односи се само на просторни плато око тврђава који је осамдесетих година 19. века претворен у парк.
*Манастир Светог Саве саграђен је 1935. године,на Врачару.
*Аутор је Иван Мештровић.
*Велико Ратно Острво је Ада,на Дунаву,у Београду.

АУТОРИ

-Лена Пјешчић
-Аница Бобић
-Анђела Шестак
-Марина Милетић
-Стефан Керекеш