Web ABC - MM1A

Copyrights

Copyright, auteursrecht en Portretrecht op het web.

Copyright


Het auteursrecht (copyright) beschermt werken van letterkunde, wetenschap of kunst. Bijvoorbeeld boeken, films, schilderijen, muziek, games, foto's en sieraden. Het auteursrecht helpt de auteur om zijn werk te beschermen tegen misbruik door anderen

Een voorbeeld hiervan is als je op het web zomaar een Youtube filmpje download en zelf weer gebruikt voor iets waar je zelf baat bij heb. Denk hierbij aan het feit dat je er misschien geld mee kan verdienen zonder dat de maker van het origineel dit niet doet en/of dat wilt.


Citaatrecht


Dit is een uitzondering op de copyright.

Omdat het knap moeilijk is om bijvoorbeeld een boek te bespreken, zonder delen uit dat boek te citeren, heeft de wet een uitzondering in die hoofdregel gemaakt voor citaten. Dit betekent dat je op het Web, best een stuk tekst mag gebruiken zolang je maar de naam van de auteur en het eventuele boek/website/blog waar je het vandaan hebt erbij schrijft.

Doe je dit niet dan ben je dus strafbaar.


Portretrecht


Het portretrecht is het recht van een geportretteerde (gefotografeerd/gefilmd) persoon om zich in bepaalde gevallen te verzetten tegen publicatie van hun portret.

Onder portret wordt in dit verband verstaan elke zichtbare weergave waarop iemand herkenbaar is afgebeeld, bijvoorbeeld in een foto, schilderij, tekening of in filmbeelden. Als er op een foto of film meerdere personen te zien zijn, heeft elk van hen het portretrecht.Door: Timo van den Heuvel, MM1A

Big image