CABLE ELECTRODINÀMIC

Netejar les deixalles espacials

LES DEIXALLES ESPACIALS I EL SEU PERILL


Diverses iniciatives internacionals proposen solucions enginyoses per acabar amb el problema creixent de les escombraries espacials.


La capacitat de generar residus dels éssers humans no es limita a la Terra. Les escombraries espacials que orbiten al voltant del planeta és cada vegada major i posa en perill les telecomunicacions o les missions espacials. Diverses iniciatives internacionals, algunes d'elles espanyoles, treballen per combatre aquest problema de forma eficaç, ecològica i econòmica.

En l'actualitat es calcula que uns 8.000 satèl·lits orbiten al voltant de la Terra, dels quals solament hi ha operatius uns 560. La resta, unit a les deixalles de les diferents missions espacials, sumen més de 600 tones de residus.

Aquestes escombraries espacials tenen orígens i grandàries molt diverses, des de satèl·lits al complet a diminuts fragments metàl·lics o de pintura. S'estima que hi ha uns 100 milions de peces. Els residus més petits són els més perillosos, perquè costa més localitzar-los, i les seves conseqüències poden ser greus malgrat la seva diminuta grandària.


Big image
Les escombraries espacials poden posar en perill l'activitat de satèl·lits importants per a les comunicacions humanes o la cura del medi ambient, així com les missions espacials i la integritat física dels astronautes. Els tripulants de l'Estació Espacial Internacional ( EEI ) han hagut d'amagar-se en més d'una ocasió en un compartiment especial davant l'amenaça de col·lisió de grans objectes.

La majoria dels enderrocs es desintegren en intentar traspassar l'atmosfera terrestre, però els més grans poden arribar a la superfície o posar en perill vols comercials. En 2007 un avió que volava entre Santiago de Xile i Nova Zelanda va informar d'un fragment d'escombraries espacials a uns vuit quilòmetres de la seva posició.

El problema és cada vegada major, i pot arribar un moment en què faci intransitable l'òrbita terrestre on es troben aquests enderrocs. Com més volum d'escombraries espacials hi ha, més impactes amb altres objectes es produeixen, que es converteixen en escombraries, i així successivament. Les col·lisions en cascada seran per tant cada vegada majors.

EL CABLE ELECTRODINÀMIC

Un dels mètodes que s'està estudiant per reduir les deixalles espacials és un cable electrodinàmic. L'operació consisteix a acoblar a aquestes deixalles el cable, que és capaç d'aprofitar el magnetisme de la terra per generar arrossegament i reduir progressivament la velocitat a la qual encara segueixen orbitant els satèl·lits obsolets o les fases d'un sol ús dels coets.

D'aquesta manera, els faria retornar a l'atmosfera terrestre, on es desintegrarien.

PROMOTORS D'AQUEST MÈTODE

L' Agència Japonesa d'Exploració Espacial ( JAXA ) ha comptat amb el suport d'una empresa d'Hiroshima, Nitto Seimo, per portar a terme aquest projecte.


Japó va començar el 28 de febrer de 2014 un experiment per retirar amb un cable electrodinàmic els residus espacials que comencen a acumular-se en l'òrbita terrestre a nivells cada vegada més perillosos.
Big image
La companyia Nitto Seimo, famosa per fabricar xarxes de pesca d'alta qualitat, ha trigat gairebé 10 anys a crear aquest cable, format per tres finíssims fils d'alumini de 0,1 mil·límetres de grossor cadascun, mitjançant l'ocupació de la maquinària que utilitza per confeccionar l'aparell.

El llançament del 28 de febrer va tenir com a fi provar la resistència i correcte funcionament del cable abans que comenci a ser acoblat a residus en el futur.

JAXA espera que l'experiment suposi el primer mètode realment reeixit per retirar aquests residus de manera activa i espera poder tenir-ho plenament operatiu en 2019.
Big image

AVANTATGES DEL CABLE ELECTRODINÀMIC

 • Amb aquest mètode, podem disminuir el nombre de deixalles espacials.
 • Si el cable està fet d'un material conductor, es pot utilitzar per canviar la velocitat i direcció de la nau, per fer-la accelarar o frenar. Aquest sistema de propulsió per corretja o cable, fa que el cost del viatge espacial sigui més barat.

INCONVENIENTS DEL CABLE ELECTRODINÀMIC

  • S'han de tenir en compte molts factors per triar el material correcte amb el qual fabricar el cable.
  • El cost de fabricació és molt elevat.
  • El temps de fabricació és molt llarg.
  • Els cables electrodinàmics es poden trencar. Si es trenquen, inverteixen el sentit del corrent i això afecta al rendiment del sistema.
  • La inestabilitat dinàmica dels cables també pot afectar al rendiment del sistema.
  • És molt probable que els cables es tallin per càrregues electroestàtiques inesperades i això danya el circuit electrònic i la mobilitat del cable o corretja.

  COST DEL PROJECTE

  El cost d'aquest projecte és d'uns 7 milions d'euros i el temps de fabricació és de 10 anys.
  Big image