RECURSOS DIDÀCTICS MUSICALS
FORMACIÓ PER A DOCENTS - (febrer - abril 2022)
DESCRIPCIÓ:
Us presentem un seguit de cursos que tenen com a objectius proporcionar un repertori de recursos i procediments que obrin la curiositat del mestre/a i li serveixin d'inspiració per a crear i donar forma a les seves pròpies idees. Són sessions per aprofundir en les diferents estratègies didàctiques i en la seva aplicació.
Tenen com a focus principal el desenvolupament de la creativitat i l'aprenentatge musical mitjançant la música i el moviment. Les classes són bàsicament pràctiques amb fonamentació teòrica. Durant aquestes es proporcionarà el material treballat amb el propòsit de fixar i ampliar la informació rebuda. El curs consta de catorze sessions independents de dues hores, cadascuna de les quals tractarà un tema i una etapa educativa:
DATES PER AL CURS 2021-22:
- 26 de Febrer de 2022
- 26 de Març de 2022
- 30 d'Abril de 2022
(classes: 1 dissabte al mes)
FORMATS DEL CURS (TU TRIES!):
-Presencial a El Musical de Bellaterra
-En línia a través del campus virtual d'El Musical
IDIOMA DEL CURS: català/castellà/anglès
DIRIGIT A:
Tots aquells professionals del món de l'educació general i de l'educació artística en particular (mestres d'Ed. Infantil, Primària i Secundària, mestres de música, músics, ballarins, professionals de les arts escèniques, moviment, teatre, psicòlegs, pedagogs o treballadors socials) que vulguin conèixer i desenvolupar processos creatius per a l'aprenentatge de la música i les arts escèniques.
SESSIONS:
26 DE FEBRER de 9:30h a 11:30h
- Recurs 9: EINES DE PRODUCCIÓ MUSICAL PER A MESTRES DE MÚSICA
Adreçat a: professionals de l’educació de tots els nivells.
Vols crear una base per a la cançó que t’has inventat? Vols gravar una peça en directe i treure’n tot el suc? T’agradaria crear noves músiques i jugar a partir de musiques ja existents? Doncs en aquesta sessió aprendrem a fer tot això i molt més de manera senzilla i efectiva, per tal que puguis utilizar aquestes eines en el teu dia a dia a l’aula.
26 DE FEBRER de 12:00h a 14:00h
- Recurs 10: IMPROVISACIÓ VOCAL
Adreçat a: professionals de l’educació de primària i secundària.
Treballarem la improvisació i l’acompanyament amb la veu. Construirem enllaços d’acords vocals a partir de diferents cançons i estils per gaudir del plaer de cantar harmònicament en grup i desenvolupar així la nostra capacitat d’escolta, expressivitat i afinació.
26 DE MARÇ de 9:30h a 11:30h
- Recurs 11: DIÀLEGS EN TÀNDEM: ESPAI-TEMPS
Adreçat a: docents del camp de la música, la dansa i les arts escèniques de diferents etapes i contextos educatius interessats en treballar amb aquests dos conceptes.
Quines relacions podem establir entre l'espai i el temps? Quines possibilitats ens pot oferir? En aquesta sessió veurem les diferents possibilitats i perspectives que ens aporta aquest binomi per tal de tenir un ventall de recursos i activitats per treballar a l'aula a partir de l'experiència corporal, sonora i visual de manera polivalent, adaptant-nos a contextos i realitats canviants educatives i artístiques.
26 DE MARÇ de 12:00h a 14:00h
- Recurs 12: MÚSICA SENSE PARAULES
Adreçat a: professionals d’infantil i primària.
Mostrarem procediments i activitats on realment la música, el moviment i l’ús d’objectes parlen per si mateixos, de forma que la comprensió musical és inmediata, sense necessitat de llargues explicacions. Un recurs únic per comunicar-nos de manera expressiva, directa i sensorial amb els nostres grups d’infants.
30 D'ABRIL de 9:30h a 11:30h
- Recurs 13: EXPLOREM EL MOVIMENT AMB EL PRINCIPI DEL PÈNDOL
Adreçat a: professionals de l’educació i de les arts de tots els nivells que vulguin aprofundir en el coneixement de la dansa.
El temps passa a través de la percepció del canvi. Un dels processos de canvi més familiars és l'anada i tornada - com un pas, com un pèndol, com un canvi entre dos pols connectats entre si en tensió. Amb el principi del pèndol i el balanceig al seu lloc, en locomoció i en imatges coreogràfiques compostes mesurarem el temps i l'espai i desenvoluparem patrons dinàmics. Una gran oportunitat per gaudir i aprofundir en el coneixement de la dansa de la mà d’una de les professionals de la rítmica amb més experiència en aquest camp.
30 D'ABRIL de 12:00h a 14:00h
- Recurs 14: INICIS I FINALS EN LES PECES ESCÈNIQUES
Adreçat a: professionals de l’educació i de les arts de tots els nivells que vulguin aprofundir en el coneixement de la dansa.
A l'hora d'improvisar, sovint sorgeix la pregunta sobre com es pot donar forma als inicis i als finals. Quan i per què comença alguna cosa? Com ho faig per acabar? Com es compleix el curs de l'esdeveniment el final? Partint de petites unitats temporals com gestos i frases, busquem i provem diferents formes de començaments i finals per després poder crear interconnexions més conscients i variades de silenci i acció en diàleg amb la música en la improvisació en moviment. Una gran oportunitat per gaudir i aprofundir en el coneixement de la dansa de la mà d’una de les professionals de la rítmica amb més experiència en aquest camp.
PREU (PRESENCIAL O EN LÍNIA):
Cada 1 sessió: 30 Euros
Preus especials a partir de 8 sessions: 210 Euros
-Curs en línia en tràmit de Reconeixement per a Docents del Departament d'Ensenyament si t'apuntes a 8 sessions o més ( i tens usuari XTEC).
-Curs presencial certificat per "El Musical - Centre d'Educació i Recerca" com a formació per a la innovació i la qualitat musical.
-Curs Bonificat per a empreses
-La factura del curs s'emet amb les dades de la inscripció. Si vols factura amb altres dades (Escola on treballes, Institució...) l'has d'indicar en el formulari d'inscripció. No es podran canviar les dades una vegada efectuat el pagament.
Cursos impartits a:
El Musical - Centre Autoritzat de Grau Professional de Música
c/ Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - www.elmusical.cat - info@elmusical.cat
SOBRE ELS FORMADORS:
Marina Cardona - Diplomada en Ballet i Dansa Contemporànea a la Rambert School (UK), Master en Arts Escèniques URJC ( Espanya). Després de graduar-se, treballa amb les companyies del Braunshweig Ballet, el Cirque su Soleil, Lanònima Imperial i Thomas Noone. Entra a l´Institut del Teatre el 2009 com a suport docent en el Grau Superior de Coreografia i hi treballa 4 anys, compaginant-ho amb l´activitat escènica. El 2016, funda la companyia de Dansa - Teatre per a infants BlinkFlash juntament amb Montse Roig i Joan Cases. La companyia treballa de la ma de mestres, families i infants tan en laboratoris creatius com en espectàcles escènics, amb la que hi continua actualment.
Jordi Blanes - Compositor i multiinstrumentista especialitzat en baix elèctric. Realitza el Grau Superior de Música en l’especialitat Jazz com a intèrpret de baix elèctric a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) on té l’oportunitat de tenir com a mestre i director del projecte final a Gary Willis. Ha realitzat més de 50 enregistraments i col·laboracions, així com composicions i arranjaments. Ha rebut premis de composició i ha fet transcripcions per a televisió i cinema. En l’àmbit de la docència ha treballat en escoles de primària, escoles municipals de música i finalment al Conservatori Professional Municipal de Música de Manresa,d’on és professor actualment.
Eugènia Arús - Pianista. Títol Superior de Professor de Solfeig, Teoria de la Música, Transport i Acompanyament pel Conservatori Joaquín Rodrigo. Doctora en Educació Musical per la Universitat de Barcelona. Diploma Superior i Llicència d'ensenyament en Rítmica-Dalcroze, Solfeig i Improvisació per l'Institut Jaques-Dalcroze de Ginebra, Haute École de Musique. Diploma pedagògic d'educació musical Willems per l'Association International de Education Musicale, Lió. És professora del Departament de Didàctiques Aplicades, secció de Didàctica de l’Educació Musical de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona. Actualment compagina la seva tasca com a músic, participant en diferents produccions, amb la investigació i publicació d'articles i material didàctic destinat a la posada en pràctica de l'educació musical en moviment. Ha estat convidada, en països com França, Itàlia, Finlàndia, E.E.U.U. L'Argentina o Anglaterra, com a intèrpret o ponent. Col·labora des de l'any 2005 amb la Fundació Barenboim-Said en el projecte EMI i dirigeix el Títol d'expert en Música, Creativitat i Moviment de la Universitat Ramon LLull-El Musical (Bellaterra). És membre del grup de recerca d'Educació Musical i Innovació (GREMI) i del grup de recerca Didàctica del Patrimoni (DIDPATRI) de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona i col·labora amb l'Institut Jaques-Dalcroze en el camp de la investigació i innovació educativa per a l'ensenyament /aprenentatge musical en moviment.
Dorothea Weise - És practicant de Rítmica i des de 2009 està establerta a Berlín, on treballa com a professora al departament de Música i Moviment / Rítmica a la Universitat de les Arts de Berlín. Realitza tallers, activitats formatives, classes magistrals i conferències a Alemanya i a l'estranger. És autora de nombrosos articles especialitzats en camps relacionats amb la interacció entre música i moviment, la percepció i l'acció, la improvisació i la composició. El 2019 va ser coeditora del llibre Rhythmik – Musik und Bewegung. Transdisziplinäre Perspektiven. Des de 2008 és membre de la junta de l'associació alemanya Música i Moviment / Rítmica a les Universitats i des de 2016 membre de la junta de FIER, i com a vicepresidenta des de 2019. www.udk-berlin.de/rhythmik
FORMADORS QUE ENS HAN VISITAT DURANT EL CURS 21 - 22
Marta Canellas - Té estudis de Grau en Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena amb les especialitats de violoncel i pedagogia especial i terapèutica. També cursà el màster i el postgrau d’especialització en Art-Teràpia transdisciplinar per al desenvolupament humà a ISPA ( IATBA); actualment forma part de l’equip docent del màster. A part, és llicenciada en Filologia Catalana per la UAB. Fruit del seu treball pedagògic ha publicat diferents llibres musicals infantils (L’Elefantet curiós, Aquest nen està a la Lluna!, Rhapsody in Blue) i materials didàctics per a mestres (Anem a la Selva, El Trencanous i Viatge a l’Espai), tots ells editats per Bellaterra Música Edicions.En el camp artístic, ha participat com a creadora i intèrpret diversos espectacles de poesia, performance i dansa, com per exemple En Vermell, De Viva Carn, La bailarina en el huracán, Els colors del vi, etc. Formà part del grup musical Abrília, liderat per Jordi Ribot i de la Oficina Viena Orchestra, liderada per Alegre Correa i actuà com a duet amb el cantautor britànic Mike Kneafsey. També ha estat membre d’orquestres de música clàssica a Catalunya i al Regne Unit. Actualment treballa en la creació i composició musical d’espectacles musicals infantils per al Teatre Kursaal de Manresa i és membre de la Big Band de Santi Serratosa.
Aina Plans - Grau Superior de Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universität der Künste, Bachelor de Rítmica Dalcroze I estudis d’Arquitectura Tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment resideix a Berlín, on imparteix classes de música i moviment per a nadons i infants a diferents centres de la ciutat de Berlín, així com classes de piano. Compagina l’activitat musical amb la seva passió per les arts visuals i la fotografia, que treballa de manera autodidacta
Marta Roma - Des dels inicis amb el violoncel, ha anat teixint el seu camí tocant diferents terrenys, instruments i disciplines. Això la va portar a estudiar al Berklee College of Music (2012-2017). Actualment a Catalunya segueix una agenda molt activa desenvolupant el seu propi camí versàtil i variat en diferents projectes tant musicals com educatius.