Afwijkend gedrag kat

Ontlasting, urine en braken bij een zieke kat

Gedrag van de zieke kat

Een zieke kat vertoont afwijkend gedrag en gedraagt zich dus meestal anders dan een gezonde kat. Als je wilt weten of je kat ziek is moet je letten op de algemene reacties van de kat op de omgeving. Het is belangrijk om te kijken naar de manier van urineren of ontlasten en de ontlasting zelf, dit kan je namenlijk veel informatie geven. Wat je ook informatie geeft over de gezondheid is het braken van de kat.

Ontlasting, braken en urine

Door diarree, te weinig drinken, overmatig urineren, of braken kan de kat uitgedroogd raken.


Ontlasting

Er zijn meerdere afwijkende gedragingen bij ontlasting. Als de kat een vreemd voorwerp binnen heeft gekregen kan dit zorgen voor darmperforatie (scheur in darmwand). Als de kat bijt of likt in de anaalstreek kan dit betekenen dat de kat verstopte anaalklieren of wormen heeft. Het is ook belangrijk om te letten op een rare kleur, bloed of wormen in de ontlasting. Diarree kan wijzen op een wormbesmetting of darmontsteking, de kat kan dan het beste een speciaal dieet aanhouden en als het dan nog niet beter gaat laten controleren bij de dierenarts.


Braken


Als een kat een enkele keer braakt is er vaak niets zoveel aan de hand, als dit regelmatig gebeurt wel. Katten kunnen braken door een haarbal die dwarszit maar ook door teveel of verkeerd eten, door een maagonsteking of maagdarmontsteking en door het binnenkrijgen van een voorwerp of giftige stof.


Urine

Een zieke kat kan plotseling onzindelijk gedrag gaan vertonen. Als een kat niet kan plassen kan hij zich binnen 24 tot 48 uur dodelijk vergiftigen, dit is een spoedgeval. Een kat kan ook een blaasontsteking hebben en verstopping van de urinebuis. Let bij de urine van de kat op bloed in de urine, stinkende urine of onzindelijke kat met steeds nieuwe plaspogingen op de kattenbak.

Filmpje zieke kat braken en ontlasting

Wat kan er allemaal aan de hand zijn met een kat die braakt en/of diarree heeft? Is dit ernstig? Wanneer is dierenartsbezoek nodig?


https://www.youtube.com/watch?v=1eaH167kDIs

Vragen

1 Wat is het gevolg van diarree, overmatig urineren of braken?

2 Noem 3 oorzaken van braken bij een kat?

3 Waar moet je op letten bij ontlasting?

4 Waar moet je op letten bij urine?

5 Waar kan een kat last van hebben of wat is de oorzaak van plotseling weer onzindelijk gedrag vertonen?