КОСОВО И МЕТОХИЈА

Природне лепоте и културно-историјски споменици Косова

ГЕОГРАФСКИ ПОЛОЖАЈ (Јован Савић)

 • Косово и Метохија се налази на југу Србије,у централном делу Балканског полуострва,у југоисточној Еврпи.
 • Заузима површину од 10.887 километра квадратних.
 • просечна надморска висина око 800 метара
 • Најнижи део:Бели Дрим на граници са Албанијом(297 м)
 • Највиша тачка: Ђеравица (2.656 М)

РЕЉЕФ


 • На Косову је земљиште меко,урављено и често мочварно.
 • Према истоку на брежуљкасто земљиште настављаа се палеовулкански рељеф обода,што је уједно и јужна граница палеовулканског рељефа.МЕТОХИЈСКА КОТЛИНА • Пружа се упоредо са Косовском котлином.
 • дугачка је 68 километара ,а широка око 60.
 • Урављенија је од Косовске котлине.
 • Налази се на просечној надморској висини од 400 метара.ПЛАНИНЕ

РЕКЕ

ПРИРОДНЕ ЛЕПОТЕ КОСОВА

ИСТОРИЈА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ(НИКОЛА мЕКИЋ)

 • У античко доба Косово се звало Даранија.
 • Од поделе Римског царства 395.до краја 12.века подручије је под контролом Византије,Бугарске и Самуиловог царства.
 • Од пада Цариграда 1204.па до пада Србије 1459,8 деценија после Косовске битке,подручије Косова и Метохије израста у средиште средњовековне Србије као културни,духовни и политички центар.
 • Године 1389. се десила Косовска битка,у којој су Срби под водђством кнеза Лазара се борили против Османлија под вођством султана Мурата .Битка је остала без победника,због масивног губитка људи обе стране.
 • Између 1459. до 1912. Косово и Метохија је било у сатаву Османског царства.Косово и Метохију је поново освојила Србија и Црна Гора током Балканских ратова
 • Након што је Србија одбила предлог о миру, 24.3.1999,уследило је NATO бомбардовање ,због кога је преко 200000 Срба и Неалбанца напустило територију Косова,у страху од албанског насиља.
 • Косово је придобило независност 17.2.2008.уз помоћ Европске Уније Сједињених Амеррричких Држава.

СПОМЕНИЦИ,МАНАсТИРИ И ЦРКВЕ (УВОД-мИА МАНДИЋ)

Средњовековни српски споменици на Косову и Метохији која се налазе на UNESCO Листи светске културне баштине су манастир Дечани, манастир Пећка патријаршија, црква Богодородица Љевишка у Призрену и манстир Грачаница. Они одражавају врхунац византијско-романичке религиозне културе, са јединственим стилом фреско-сликарства, који се развио на простору Балкана између 13. и 17. века.

Big image
Big image
Skidanje krsta Podujevo, Kosovo i Metohija

МАНАСТИРИ(ИВАНА ЋУЛУМ)

МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ

-Манастир Дечани се налази 17 км јужно од Пећи, на обронцима Проклетија. -Манастир је као своју задужбину и маузолеј између 1327. и 1335. подигао краљ Стефан Урош III Дечански, након чије смрти је радове наставио његов син Душан.

Дечани представљају највећу црквену грађевину средњовековне Србије. Познат је и под називом Високи Дечани.

-Грађени су по узору на Богородичину цркву у Студеници, са разноврсном и богатом пластичном декорацијом на порталима, прозорима и конзолама. Основа цркве Христа Пантократора састоји се од три целине, троделног олтарског простора, петобродног наоса и тробродног нартекса. Над средишњим бродом наоса уздиже се купола, споља осмострана, а изнутра кружна. Кубе је високо 28 м. Градитељ фра Вита из Котора је структуру православног храма заоденуо романичком обрадом фасада, које су изведене у хоризонталним редовима светложутог и љубичасто-црвеног мермера.

-Зидно сликарство Дечана је скоро у потпуности сачувано и броји преко 1000 појединачних фигура и сцена из историје хришћанства, разврстаних у преко 20 циклуса. Посебно је занимљив низ портрета чланова династије Немањић. Живопис је настао између 1335. и 1350. и дело је већег броја сликара из разних крајева Душановог царства, међу којима су доминирали уметници из приморских крајева који су фрескама украшавали и православне и католичке храмове. Дечани су једна од ретких српских средњовековних цркава у којима је потпуно сачуван првобитни камени иконостас и већи број икона из 14. века.

-Дечанска ризница, уз ону на Хиландару, је најбогатија манастирска ризница у целом српству, са око 60 икона из 14-17. века, старим рукописима, великим бројем књига и црквеним предметима од непроцењиве уметничке и културно-историјске вредности, који су презентирани у згради манастирске трпезарије и представљају највећу атракцију овог споменичког комплекса.

Манастир Дечани уписан је у Листу светске културне баштине UNESCO-а од 2004. А од 2006. је и на UNESCO Листи светске баштине у опасности, због нестабилне ситуације која влада у АП Косово и Метохија, тренутно под управом УНМИК-а. Посета манастиру могућа је само уз војну пратњу КФОР-а.

Big image
Big image

МАНСТИР ГРАЧАНИЦА

 • Манастир Грачаница је један од најлепших споменика српске средњовековне уметности. Налази се у истоименом селу, 9 км југоисточно од Приштине.
 • Од средњовековног манастирског комплекса очувана је само црква посвећена Благовештењу. Подигнута је 1321. године, као задужбина краља Милутина, у форми петокуполне грађевине са основом у облику уписаног крста и фасадама од наизменичних редова опеке и камена.
 • Централна купола се ослања на четири ступца, надвишујући главни простор, који се на истоку надовезује на олтарски простор, на западу на унутрашњу припрату, а на северу и југу на бочне бродове, који се завршавају на двема посебним капелама. Са своје три апсиде, споља простране, источни део храма чини јединство са целом грађевином.
 • Фреске у Грачаници осликали су грчки мајстори из Солуна, чувени Михаило и Евтихије, који су живописање завршили 1321. Одлично су очуване и припадају наративном сликарству, карактеристичном за српску и византијску уметност прве половине 14. века. У поређењу са фрескама из претходног века, композиције су мање, а мотиви разноврснији, укључујући сцене из живота светитеља и црквеног календара. У Грачаници је, први пут у старом српском сликарству, насликана генеолошка лоза династије Немањића, са 16 портрета, а на улазу у цркву налазе се портрети ктитора краља Милутина и његове жене Симониде. Њене, на слици оштећене очи, инспирисале су песника Милана Ракића да напише једну од најлепших песама новије српске књижевности.
 • У манастиру се налази значајна збирка икона, међу којима је најстарија Христа Милостивог из 14. века, јединствена по својим великим димензијама (269 x 139 цм).
 • Од јула 2006. на Листу светске културне баштине UNESCO-а уписани су манастири Пећка патријаршија и Грачаница и црква Богородице Љевишке у Призрену, уз претходно уписан манастир Дечани, под заједничким називом "Средњовековни споменици на Косову (Србија)". А од 2006. налази се и на UNESCO Листи светске баштине у опасности, због нестабилне ситуације која влада у АП Косово и Метохија, тренутно под управом УНМИК-а. Посета манастиру могућа је само уз војну пратњу КФОР-а.
 • ИНФО

Big image
Big image

ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА

 • На самом улазу у Руговску клисуру, недалеко од Пећи, смештена је Пећка патријаршија. У манастиру се налазе четири цркве, сазидане једна уз другу, тако да данас чине јединствену грађевину.
 • Најстарија црква Св. апостола, подигнута је у трећој деценији 13. века, а ктитор је био други српски архиепископ Арсеније I, који је овде пренео седиште архиепископије, које се дотле налазило у Жичи. Једнобродна грађевина са куполом, пространим олтарским полукружним простором и издуженим правоугаоним простором подсећа на архитектонско решење манастира Жича.
 • Почетком 14. века, у размаку од десетак година, са обе стране старе цркве подигнуте су нове, са северне стране црква Св. Димитрија, а са јужне Богородичина црква и уз њу мала црква Св. Николе. Са западне стране подигнута је припрата. Црква Св. Димитрија има основу сажетог уписаног крста са куполом која се ослања на угаоне пиластре и фасадама оживљеним алтернацијом камена и опеке. Богородичина црква је по архитектури блиска цркви Св. Димитрија, а мала црква Св. Никола је једноставне архитектуре.
 • Читава историја стилова средњовековног зидног сликарства може се сагледати на зидовима цркава. Најстарије фреске се налазе у поткуполном простору цркве Св. Апостола (13. век). Највећи део фресака у цркви Св. Димитрија радио је сликар Јован за кога је карактеристична склоност за приказивањем детаља. Девојка са крчагом у слици Рођење Богородице у олтару позната је због своје класичне лепоте и љупкости. Фреске у припрати сликане су у неколико махова, од 14. до 18. века. Одмах до улаза налази се осликана лоза Немањичке династије.
 • У цркви Св. Димитрија смештена је манастирска ризница, са бројним иконама, рукописним књигама и кујунџијским предметима. Иконе потичу из пећке иконописачке радионице, која је била нарочито активна у другој половини 16. века. У унутрашњости цркава сачувани су мермерни саркофази са моштима пећких архиепископа и патријарха, који због скулпторских украса представљају вредна уметничка дела.
 • Од јула 2006. на Листу светске културне баштине UNESCO-а уписани су манастири Пећка патријаршија и Грачаница и црква Богородице Љевишке у Призрену, уз претходно уписан манастир Дечани, под заједничким називом "Средњовековни споменици на Косову (Србија)". А од 2006. налази се и на UNESCO Листи светске баштине у опасности, због нестабилне ситуације која влада у АП Косово и Метохија, тренутно под управом УНМИК-а. Посета манастиру могућа је само уз војну пратњу КФОР-а.

Big image
Big image

ЦРКВЕ(Миа Мандић)

БОГОРОДИЦА ЉЕВИШКА

 • Најзнаменитија средњовековна грађевина у Призрену свакако је некадашња катедрална црква, Богородица Љевишка, коју је 1306-07. обновио краљ Милутин на остацима цркве из 13. века. Од тробродне цркве направљена је петобродна црква, са пет купола, нартексом и егзонартексом изнад којег је постављен звоник са две капеле.

 • У ствари, протомајстор цркве Никола направио је оригинално решење спајањем тробродне базилике у основи и концепције храма уписаног крста у горњој конструкцији. Токок турске владавине претворена је у џамију, обијене су и прекречене фреске.
 • Два слоја фресака чине суштину уметничке заоставштине ове цркве. Први слој је са почетка 13. века и састоји се од три фреске (Свадба у Кани, Исцељење слепог и Богородица са Христом Хранитељем). Други слој фресака настао је између 1307. и 1313. године, а аутори су група талентованих сликара на челу са Астрапом. Издвајају се портрети ктитора и поворка Немањића, предака краља Милутина, који су натприродне величине. Основна новина живописа је продор нових тема из циклуса Страдања и Чуда, увећавање броја фигура које учествују у сценама и развијање симболичног језика, алегоријског, метафоричког и персонификацијског значења, што указује на усвајање новог византијског уметничког стила, ренесансе Палеолога.
 • Од јула 2006. на Листу светске културне баштине UNESCO-а уписани су манастири Пећка патријаршија и Грачаница и црква Богородице Љевишке, уз претходно уписан манастир Дечани, под заједничким називом "Средњовековни споменици на Косову (Србија)". А од 2006. налази се и на UNESCO Листи светске баштине у опасности, због нестабилне ситуације која влада у АП Косово и Метохија, тренутно под управом УНМИК-а. Посета манастиру могућа је само уз војну пратњу КФОР-а.

Big image

ЦРКВА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У РАСУ

Big image

ЦРКВА У ВЕЛИКОЈ ХОЧИ

Big image

народна нОШЊА(Зубун, ћурдија) (Михајло Катанчевић)


 • Израђен од белог сукна, без рукава, дужине до испод колена, спреда отворен целом дужином. Сукно ткано у четири нити и ваљано. Занатска израда. Састављен је од три поле и једног звонастог клина убаченог бочно с обе стране. Испод пазуха изведен и поплет од црног вуненог гајтана испод кога је клин ухваћен на два места, тако да изгледа као да постоје два клина. Украшен апликацијама од чоје, гајтанима и везом од свиле разних боја, златном жицом и црвеном вуном. Орнамент геометријски и стилизовани цветни. Вез пуни и ланчани.
 • Димензије: дужина 95 cm, обим доње ивице није забележен.
 • Израђен у другој половини XIX века.
 • Део женске одеће сеоског српског становништва православне вере из Скуланово код Липљана, централно Косово, Косово и Метохија, Република Србија.
 • Ношен у свечаним приликама.
 • Колекција Христифора Црниловића, М 7-4.
Big image
Big image

питања

1.Које су најпознатије реке Косова и Метохије?

2.У ком граду се налази црква Богородице Љевшке?

3.Како се зове један од најлепших споменика српске средњовековне уметности на Косову?

4.Колико је укупно порушено грађевина на Косову?

5.Шта су ѕубун и ћурдија?


*ОДГОВОРИ


1.Реке:Јужна Морава,Мируша,Бели Дрим.Планине:Шара,Проклетије,Копаоник.

2.Налаѕи се Призрену.

3.Назива се манастир Грачаница.

4.Око 15000

5.То су народне ношнје Косова.

РАДИЛИ:

Ивана Ћулум

Миа Мандић

Никола Мекић

Михајло Катанчевић

Јован Савић

Big image