De Keuze

(Subtiele verwijzing naar de boektitel)

Big image

De Keuze van Wind

Zo moeilijk is dat toch niet?

Wind moet beslissen wat ze zal doen met de rest van haar leven en zich daar aan houden. Net als iedereen op het eiland. Je kiest en houdt je aan je keuze. Zoveel is dat toch niet gevraagd?

Wind vindt van wel en weigert.

En dan stort heel de wereld in.

Die wereld is Syana, een onherbergzaam eiland waar kolonisten een strikte maatschappij hebben opgebouwd. Alleen zo kunnen ze overleven tussen de vretende zuurbronnen, de gevaarlijke insecten en bizarre planten. Alles is er dan ook streng geregeld volgens oude tradities, die bepalen uit welke beroepen je kunt kiezen, of hoeveel kinderen geboren mogen worden. Streng, maar vertrouwd en veilig.

Tot Wind ‘nee’ zegt.

Big image

Stevig tegendraads

De Keuze van Wind, het vierde jeugdboek van Fran Bambust, richt zich op weer een oudere leeftijdsgroep. "Young Adult" krijgt dit boek mee als label. Dit verhaal over een meisje dat beslissingen moet maken die haar leven zullen bepalen en dat daar liever voor past, zal kritische tieners zeker weten aan te spreken.

Thema's als verantwoordelijkheid, geaardheid, ecologie, consistentie zijn er harder uitgewerkt dan in de vorige boeken van Fran, maar toch blijft vooral het verhaal voorop staan. Spanning, avontuur en romantiek stuwen het verhaal aan een razende vaart vooruit.

En er is een kaart. Dat is altijd leuk.

Van niet-film tot wel-boek

Wind kwam tot stand als synopsis voor een animatiefilm van Vlaamse bodem. Maar toen bleek dat er bespaard moest worden, en dat een boek toch wel een stuk goedkoper was. "En dat geen enkele film sterker is dan de fantasie van de lezer." Toch?

Intussen hebben de kunstenaars van Umbra CG wel concept art ontwikkeld, waarvan je boven enkele voorbeelden ziet... Hopelijk zie je de rest ooit op het grote scherm...

Nu te koop

Wind is te koop in de betere boekhandels. Je hoeft alleen de titel en de auteur te onthouden. En als dat niet wil lukken, dan is zo'n ISBN wel handig: 9789044820683. Veel succes.

En bezoek ook Goodreads om je reviews achter te laten.

Andere boeken van ons Franneke

Fran Bambust

Fran levert trouw elk jaar haar jeugdboek af, en werkt intussen ook in opdracht van de overheid aan tal van projecten. In een ver verleden maakte ook televisieprogramma's en verkocht ze kopiemachines. Maar daar merk je verder gelukkig niet zoveel van.

Ze heeft twee cavia's, een poes en een lieve vriendin met twee paarden. Ze zijn nu op zoek naar een hond, twee schapen en een hoeve.