4 C's

Van P's naar C's

4 C's

- Customer Solution
Een belangrijk onderdeel vanuit de consument. Waarom is dit een waardevol voor een consument? Voor welke consument is dit geschikt? Het verschil met de P is dat je nu uit het oog van de klant kijkt en dus de klant laat beoordelen
- Cost to Consumer
Wat heeft de consument voor een product over? De prijs, Service of kwaliteit? Hoeveel gaat het jou kosten om deze klant naar binnen te halen? Als het een waardevol en goed bruikbaar product is, is de consument waardevol. Het verschil met de P is dat je nu berekend hoeveel het jou kost om de klant binnen te halen en om te kijken of het waardevol is
- Convenience
De consument houdt van gemak, hoeveel moeite doet een consument voor een bepaald product? Hoeveel service biedt je om de consument naar je toe te trekken? online aanbieden, of thuis bezorgen? Hoe makkelijker de service hoe sneller je de consument bereikt, uitgezonderd voor specilty goods. Het verschil met de P is dat je nu de klant het gemak geeft en niet meer je plaatst van belang geeft. Hoe makkelijker hoe beter
- Communication
Hoeveel informatie geef jij aan de consument over jou product? Hoe sneller en makkelijker de informatie te vinden is, des te meer inspraak geef jij aan de consument. Het verschil met de P is dat je nu meer informatie over een bepaald product geeft en minder promotie voor een product maakt.

Video

Deze video laat zien wat de kracht is om de consument te bereiken met 4 C's
Assessing the 4 C's: The Power of Rubrics

Uitleg van de 4 C's

Customer Solution: Consumentenoplossing. Er wordt gedacht vanuit de consument: waarom is dit product of deze dienst een oplossing voor de consument? De Unique Selling Points (USP’s) zijn hierbij veelzeggend, maar wel vanuit consumentenvisie. Een productvoordeel is namelijk pas een verkoopargument als het op de bewuste consument van toepassing is.

Cost to Consumer
Kosten voor de consument. Het gaat nu niet meer alleen om de prijs van het product of de dienst, maar ook om alles wat het de consument verder kost. Is het duurzaam (bijv. chocolade) verbouwd? Wat kost het me om bij de winkel te komen? Heeft het (vervelende) consequenties voor mijn dagelijks leven? Elke consument maakt hierin zijn eigen berekening op basis van zijn eigen waarden.

Convenience
Gemak van de klant. De moderne klant wil vooral gemak. Het aanbod is groot en zijn tijd is kostbaar. Als een klant veel moeite moet doen om aan een product of dienst te komen, haakt hij snel af. Dit geldt uiteraard niet voor specialty goods. Een winkel of webshop die thuis bezorgd, tijdens avonduren, steekt in op het gemak van de klant.

Communication
Communicatie. In de nieuwe marketingmix gaat het niet alleen om het promoten van het product of de dienst, maar een klant wil inspraak. Interactie wordt steeds belangrijker. Klanten moeten genoeg informatie (het liefst online) kunnen vinden, gemakkelijk klachten in kunnen dienen en op een laagdrempelige wijze contact kunnen zoeken. Communicatie omvat in deze mix ook alles wat met communicatie te maken heeft.