Agressief en angstig gedrag

bij katten

Angst agressie

Wanneer katten niet goed gesocialiseerd zijn kunnen ze agressief doen wanneer je naar ze toe komt. Ook kan de kat bang geworden zijn voor een bepaald persoon. Dit kan gebeuren als deze persoon de kat bijvoorbeeld gepest heeft of veel te streng heeft gestraft. Het kan ook zijn dat de kat van iets of iemand geschrokken.
Als een kat angstig is en niet kan vluchten, dan zal zij signalen afgeven dat zij bereid is tot vechten. Komt iemand dan toch te dicht in de buurt, dan zal de kat aanvallen. Als de kat daar dan weer voor wordt gestraft zal het gedrag zich alleen maar erger worden


Hoe kan je er het beste mee omgaan?

Laat het dier met rust totdat de kat minder bang is geworden. Vermijd alles wat angst kan oproepen zoals harde geluiden. Probeer het aanhalen op te bouwen. als de kat toch wat last krijgt van stress, neem dan afstand en beloon hem op die manier. De kat moet doorkrijgen dat je hem geen pijn wilt doen tijdens het aaien. Dwing hem dan ook niet (door bijvoorbeeld vast te grijpen).

Katten die in het wild zijn geboren en/of niet goed gesocialiseerd zijn zullen nooit een schoot kat worden. accepteer dan ook dat ze ook prima zonder je kunnen.

Big image

Agressie door pijn

Wanneer een kat pijn heeft en u wilt hem (op een bepaalde plek) aaien, dan kan de kat agressief worden. en bijvoorbeeld gaan krabben of bijten


Wat te doen

Zodra je ook maar een beetje het idee heeft dat de kat pijn heeft, ga dan naar de dierenarts. Bedenk dat een kat altijd zo lang mogelijk vol zal houden alsof er niets aan de hand is. Wanneer de kat haar pijn laat zien, dan zou het kunnen zijn dat zij er al een tijdje last heeft. controleer daarom de kat regelmatig op wondjes of kneuzingen,

Very Angry Cat

Spel agressie


Kittens die met de hand zijn grootgebracht of niet goed gesocialiseerd met andere katten laten dit gedrag vaak zien. Dit komt omdat zij door het gebrek aan contact met broertjes en zusjes niet de kans hebben gekregen om te leren hoe ver zij kunnen gaan met bijten en krabben. Deze katten zijn zich niet bewust dat zij iemand pijn doen. Ze hebben gewoon geen grenzen gekend.


Wat te doen

Laat deze katten nooit jagen op handen en voeten (dit geldt overigens voor alle katten), zelfs niet als deze verstopt zitten onder een deken. Grote kans dat een volwassen kat daar gewoon doorheen bijt. Stop direct met spelen zodra de kat bijt (ook al is het nog zo zachtjes). De kat zal hierdoor leren dat het leuke (spelen) meteen stopt wanneer zij bijt.

Kitty Cat Playing With Feet

Aai agressie


Vaak hoor je van mensen dat hun kat "plotseling" bijt, en dat terwijl zij al die tijd gezellig op schoot lag en werd geaait. Wanneer een kat tevreden indommelt en plotseling weer even wakker schiet dan zou het kunnen zijn dat ze schrikt van uw hand en daarom bijt.


Wat te doen

De ene kat kan langer aangehaald worden dan de andere. Probeer altijd op tijd te stoppen met aaien. Let op de signalen die een kat afgeeft zoals o.a. stoppen met spinnen, oren die zich naar achteren richten, zwiepen met de staart ect.

Wanneer u dit ziet stop dan meteen met aaien en wees blij met het feit dat de kat zich nu heerlijk verder kan slapen.

Big image

Afgeleide agressie


Wanneer een kat opgefokt raakt doordat ze bijvoorbeeld een andere kat op haar terrein ziet en zelf niet naar buiten kan om de kat weg te jagen, dan is de kans aanwezig dat zij haar agressie zal richten op iemand anders die in de buurt is. Dit kan een andere kat zijn, maar ook een mens. De opgebouwde agressie zoekt een uitweg en het maakt op dat moment voor de kat even niet uit wie of wat het is waarop zij zich kan afreageren.


Wat te doen

Geef de kat de tijd om te kalmeren.
U kunt proberen de negatieve energie om te zetten naar positieve energie door met de kat te gaan spelen. (Niet met de handen maar met bijvoorbeeld een hengel, touwtje, balletje e.d.).

Wanneer de kat zich op een andere huiskat heeft afgereageerd en de twee katten willen constant vechten, haal ze dan voorzichtig uit elkaar en laat ze rustig aan elkaar wennen.

two good cats, one bad introduction

Vijf vragen


- Noem twee punten waarbij katten last hebben van angst agressie

- Hoe kun je de kat het best kalmeren wanneer ze last hebben van afgeleide agressie

- Noem twee punten hoe je kunt zien/horen dat een kat het aaien niet meer leuk vind en kan gaan uithalen

- Waarom kunnen katten 'agressief' worden wanneer ze met handen of voeten spelen

- Wat moet je doen als je kat agressief word door pijn

Big image