MeeSayur

Nikmatilah Yang berkhasiat lagi Sedap

Big image

Kenapa Mee Sayur?

Mee Sayur disediakan dari puri sayuran yang mengandungi vitamin dan mineral.Ianya dapat menambahkan zat makanan (vitamin dan mineral) berbanding dengan mee kuning biasa.Kandungan kabohidrat yang terkandung pada Mee sayur mencukupi bagi keperluan tenaga. Mee sayur juga mengandungi protein yang diperoleh dari telur dan gandum.Manfaat lain yang terkandung didalam sayuran tesebut ialah:

Sawi

Mengandungi Vitamin K yang membantu pembekuan darah , Vitamin A yang berfungsi mengawal gula dalam darah serta Vitamin C membantu kollagen membentuk sel bagi proses penyembuhan luka

Asid folik

Asid folik membantu dalam proses perbentukan saraf coenzyme

Serat dan Mineral

Serat dan Mineral berfungsi menurunkan kadar kolestrol serta mencegah diabetes .Ianya Berkhasiat untuk mencegah penyakit,melawan jangkitan,membantu kesihatan percernaan serta mencegah penyakit anaemia

Kebaikan Bayam

Bayam ialah sayur hijau yang tinggi khasiatnya yang mengandungi kabohidratnya rendah serta protein yang tinggi sebanyak 2.83% serta rendah lemak.Ianya kaya dengan vitamin dan mineral.

Kebaikan Lobak Merah

Lobak Merah mengandungi sedikit protein,7.14% kandungan kabohidrat dan ianya juga tidak mengandungi lemak. Lobsk Merah merupakan tumbuhan yang kaya dengan Provitamin A dan ianya juga mengandungi Vitamin B,C dan E,mineral dan trace element termasuk iron.

Betakarotina berfungsi memastikan retina,kulit dan mukosa dalam keadaan baik.

Vegetable Fiber menolong mengawal perjalanan najis dan melicinkan mucosa usus sesuai untuk penyakit mata,kulit,gastritis dan mengelakkan daripada kanser.

Kebaikan Labu Kuning

Labu kuning mengandungi lemak dan garam naterium yang paling kaya dengan betakarotina,kalsium,potassium,fiber serta soluble Fiber yang sesuai untuk penyakit hypertension disebabkan garam dan K yang tinggi.

Labu berupaya meneutralkan asid yang berlebihan dan melindungi mucosa perut bagi mengelakkan ganguan perut.

Constipation: Sifat labu yang laxotine lemah yang melancarkan fungsi peenghadaman.

Mee sayur bersesuaian kepada:

Mee sayur sesuai untuk ibu mengandung yang memerlukan zat besi,kalsium dan folik asid dan juga kepada kanak-kanak bagi mengelakan dari menghidapi penyakit anaemia.Ianya amat membantu Pesakit Diabetes. Fiber,Protein dan juga tepung gandum yang terkandung dalam Mee sayur menyebabkan kadar gula diserab dari usus oleh darah secara perlahan. Ini menyebabkan kadar gula didalam darah tidak naik atau turun secara cepat.

Mee sayur juga bersesuai untuk pelajar. Kadar gula yang tidak tinggi atau rendah memudahkan pelajar menumpukan pelajaran dan tidak berasa gelisah.