Het syndroom van Cushing

wat is het syndroom van Cushing?

Het syndroom van Cushing heeft te maken met de bijnieren en de overproductie van het hormoon cortisol. Zowel het bijniermerg als de bijnierschors maken hormonen aan. Deze hormonen worden met het bloed vervoerd naar de andere weefsels. Een van de hormonen die in de bijnieren wordt gemaakt is cortisol. De bijnier regelt samen met de hypofyse (klein hormoonorgaantje in de hersenen), hoeveel cortisol er geproduceerd moet worden. bij Cushing is er vaak een langdurige overproductie van cortisol.

De bijnierschors produceert cortisol naar behoefte: bij ziekte of spannende situaties is er meer cortisol nodig.Cortisol wordt ook wel stresshormoon genoemd. Het heeft drie belangrijke taken:


· het regelt de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten

· het houdt het suikergehalte in het bloed op peil

· het beschermt het lichaam tegen de gevolgen van ziekte, verwonding of spanningenoorzaken

Het syndroom van Cushing ontstaat meestal door een goedaardig gezwel in de hypofyse. Door dit goedaardig gezwel wordt er te veel ACTH aangemaakt met als gevolg een overproductie van cortisol. Minder vaak ligt de oorzaak in de bijnier. Dan kan het gaan om een goed of kwaadaardig gezwel. In zeldzame gevallen is er een tumor buiten de hypofyse die teveel ACTH aanmaakt. Ook langdurig inname van bijnierschorshormonen in de vorm van medicijnen (zoals prednison) of doping (anabole steroïden) kan een oorzaak zijn.

symptomen

De verschijnselen ontstaan meestal geleidelijk in een tijd van maanden tot jaren. De klachten die eigenlijk altijd ontstaan zijn


  • Vermoeidheid
  • Afname van menstruatiefrequentie tot volledig wegblijven van menstruatie.
  • Gewichtstoename
  • Verlies van spierkracht (met name de benen)
  • Psychische stoornissen (met name depressie en emotionele labiliteit)


Vaak is er spraken van een dunne huid en abnormale verdeling van vet in het lichaam.


therapie

Tot nu toe bestaat er geen effectieve medicatie voor de ziekte van Cushing. Een middel dat wordt voorgeschreven, ketoconazol, heeft vaak ernstige bijwerkingen door de hoge dosering die nodig is, en is niet altijd effectief. Opereren werkt bij 60 tot 70% van de patiënten, maar bij een minderheid keert binnen tien jaar de tumor terug. Bestralen is dan een volgende optie. Dit kent ernstige bijwerkingen en heeft pas na lange tijd effect.


De operatieve behandeling van de ziekte van Cushing gebeurt door het verwijderen van de tumor van de hypofyse via de neus. Dit gebeurt door de neurochirurg met de KNO-arts. Voor de operatie wordt er tijdelijk (2 tot 3 maanden) medicijnen gegeven die de aanmaak van cortisol door de bijnieren afremmen.waarom deze folder

na aanleiding van een opdracht voor een nederlandse les heb ik deze digitale folder gemaakt. Ik hoop dat ik u genoeg informatie heb kunnen geven.