WEB ABC

Wat is HTML (Mike Leeuw)

Wat is HTML

HTML is de afkorting voor Hypertext Markup Language. Het is een computertaal, bestaande uit codes die worden tags genoemd, waarmee je een website kunt bouwen.


Het principe is eigenlijk heel simpel. Door middel van de HTML-tags vertel je de browser wat die moet laten zien als mensen een website bezoeken. De browser is het programma waarmee je op internet surft. Het grootste deel van de gebruikers doet dat met Microsoft Internet Explorer of Mozilla Firefox. Er zijn heel veel verschillende HTML-tags iedere tag geeft de browser dus weer een ander commando, zodat uiteindelijk je website wordt weergegeven zoals jij dat wilt.

Voorbeeld

De browser krijgt d.m.v. de tags bijvoorbeeld te weten welke afbeelding waar moet worden weergegeven, hoe groot die afbeelding moet zijn, naar welke website de browser moet gaan als iemand op de afbeelding klikt, welke tekst onder de afbeelding moet worden weergegeven en ga zo maar door.

Hier bij een voorbeeld van HTML. Met deze codering begin je in het programma Dreamweaver, met het maken van een website. Zoals je hier onder ziet staan er losse worden tussen haakjes. Deze worden zijn de muren van je site. Alles wat je in je site wil hebben moet tussen deze muren gecodeerd worden.


<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/ TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">

<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" /> <title>Untitled Document</title>
</head>

<body>
</body>

</html>