pijn & medicatie

wat te doen bij pijn?

inleiding

Heeft u langdurige pijn? En bent u tot einde raad? Medicijnen kunnen uw pijn verlichten. Er bestaan een hoop pijnstillers tegen pijn. In deze folder geven wij meer informatie over pijnstillers.

Pijn gradaties

Gradaties


Er zijn 3 gradaties medicijnen, voor een simpele hoofdpijn kan bijvoorbeeld een paracetamol voldoende zijn. mocht je nou een chronische hoofdpijn hebben, dan ga je sneller kijken naar zwaardere pijnstilling. dit zijn NSAID,S dit zijn ook ontstekingsremmende pijnstillers dit kan bijvoorbeeld een longontsteking zijn. voorbeelden van deze medicijnen zijn diclofinac en ibuprofan. dit zijn de meest bekende NSAID,S.


Bijwerkingen


Er zijn ook bijwerkingen NSAID,S het medicijn kan bij langdurig gebruik, kan de bloedverstollingstijd langer duren. hierdoor stolt het bloed minder snel het genezen van eventuele wonden. vaak wordt er dan ook een maagbeschermer bij gebruikt. deze heten omeprazol en pantoprazol.
opiaten


Deze geneesmiddelen zijn afgeleid van morfine. morfine werd vroeger uit papaver bollen gemaakt (opium). bekende middelen zijn, codeine, trampadol, morfine, methadon, fentanyl, codeine en tramadol zijn zwakke opiaten, dat wil zeggen dat het pijnstillend effect wat minder is dan echte morfine. vooral van codeine is pijnstillend effect niet veel. het word eigenlijk vooral gebruikt als anti-hoest middel. morfine en methadon zijn sterke opiaten het zijn zeer sterken pijnstillers. in tegen stelling NSAID,S en paracetamol is er geen echte maximum dosis. in theorie geeft het een hogere dosis altijd meer pijnstillers. in de praktijk lukt dit natuurlijk niet altijd. omdat men last kan krijgen van de bijwerkingen.