Diabetes Mellitus

Een digitale folder!

Wat is Diabetes Mellitus?

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormooninsuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

Wat is het verschil tussen Diabetes type 1 en 2?

Diabetes type 1

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moet je met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen.


Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline: dat heet ongevoeligheid voor insuline. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.

Hoe ontdek je Diabetes Mellitus?


Diabetes type 1 wordt meestal snel ontdekt. Iemand met onbehandelde diabetes type 1 drinkt heel veel, valt af en voelt zich in korte tijd zo ziek dat hij wel naar de huisarts gaat.


Bij diabetes type 1 zijn mogelijke klachten:


 • veel dorst en veel plassen
 • afvallen zonder dat daar een reden voor is
 • ziek en beroerd voelen
 • veel honger hebben, of juist helemaal niet
 • wazig zien
 • misselijk zijn of overgeven


Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen.

Aanwijzingen kunnen zijn:


 • vaak dorst en veel plassen
 • veel moe zijn
 • last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
 • slecht genezende wondjes
 • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
 • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Medicatie bij Diabetes Mellitus

In dit lijstje staan de stofnamen van de soorten medicijnen.


 • Metformine: Het zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt. Het heeft ook een goede invloed op de bloedvaten. Bijwerkingen kunnen zijn misselijkheid en diarree, en vitamine B12-tekort.


 • Sulfonylureumderivaten: zoals tolbutamide, gliclazide, glimepiride, en glibenclamide. Deze middelen zorgen ervoor dat de alvleesklier meer insuline afgeeft. Daardoor kan het lichaam meer glucose uit het bloed halen en daalt de bloedsuikerspiegel. Ook worden de cellen waarschijnlijk gevoeliger voor insuline. Nadeel is een risico op hypo’s (te lage bloedsuiker).


 • Thiazolidinedionen: vooral pioglitazon. Deze middelen maken de lichaamscellen gevoeliger voor insuline, zodat de bloedsuiker beter kan worden opgenomen. Het is niet zo geschikt voor mensen met lever- of hartproblemen.


 • Meglitiniden: zoals repaglinide. Dit middel zorgt ervoor dat de alvleesklier meer insuline aanmaakt. Ze werken heel kort en snel, dus precies voor de duur van een maaltijd. Dit middel wordt niet vaak voorgeschreven.

Voeding bij Diabetes Mellitus

Goede voeding is belangrijk bij diabetes. Het verbetert uw bloedglucose en uw gewicht, en verlaagt uw risico op hart- en vaatziekten. Het hoort bij de behandeling van diabetes.

Toch is goede voeding bij diabetes niet anders dan goede voeding voor mensen zonder diabetes. Apart koken hoeft dus niet.

Big image
Big image

Complicaties op langere termijn.

Lange termijn complicaties Wanneer u al een lange tijd diabetes heeft, kunnen er complicaties optreden. Deze treden zeker niet bij alle mensen met diabetes in dezelfde mate op. Waarom deze verschillen bestaan is niet goed duidelijk. Wanneer u uw bloedglucosegehalte goed onder controle houdt, heeft u meer kans dat de complicaties lang wegblijven of worden voorkomen. Een goede regulatie betekent het bloedglucosegehalte zoveel mogelijk tussen de vier en zeven mmol/l te houden.


Klachten op langere termijn;


Hart- en vaatziekten; mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.


Ogen; het netvlies van de ogen kan beschadigd raken door hoge bloedglucoses.


Nieren; de nieren kunnen schade ondervinden door de diabetes.


Zenuwen; als er schade is opgetreden aan zenuwen (neuropathie) kunt u dit merken aan een doof, tintelend of pijnlijk gevoel.


Voeten; het is belangrijk uw voeten regelmatig te bekijken.


Maagklachten; de zenuwen van de maag spelen een belangrijke rol bij de maaglediging.


Erectiestoornissen; mannen met diabetes hebben soms meer moeite om een erectie te krijgen.

Bloedglucose bepalen;

Bloedglucose bepalen doe je met een apparaatje dat je een klein prikje geeft in je vinger. dan krijg je een druppeltje bloed die je op het apparaatje moet leggen en die meet dan je bloedglucose.
Big image
Hessel Palma

Jasper Hofstee