Stereotype gedrag bij de kat & hond

Nikkie van der Vlies & Melissa van Duijvendijk - PV3

De betekenis van stereotype gedrag

Een gedragspatroon dat met weinig variaties vaak wordt herhaald. Dieren in stress situaties, zoals in beperkte ruimtes vertonen vaak dit type gedrag. Vermoedelijk omdat hierdoor in de hersenen endorfines worden geproduceerd, waardoor het dier zich gelukkiger voelt en het kan pijn verlagen.
staartdraai!

Mogelijke oorzaken

Mogelijke oorzaken zijn als een dier veel stress ervaart of zich verveeld. Maar het kan ook doordat het dier slechte begeleiding heeft gehad tijdens het socialisatieproces. Ook kan het komen doordat een dier in een te kleine ruimte leeft zoals op een flat. Het dier heeft dan geen ruimte om af en toe even een sprintje te trekken of lekker gek te doen.
Er bestaat een mogelijkheid dat het een lichamelijke oorzaak heeft.

Differentiaal diagnose en mogelijke oplossingen of behandeling

Het dier kan lijden aan epilepsie, wat stereotype gedrag kan veroorzaken. Maar ook een dier dat slecht hoort kan angstig zijn en daardoor stereotype gedrag vertonen. Het kan erfelijk zijn en zelfs rasgebonden bij honden.

Straffen is zinloos, integendeel juist, het zal het gedrag juist verergeren. Diergeneeskundig behandelen heeft eigenlijk geen zin.

Mogelijke oplossingen of behandelingen zijn de oorzaak van stress vinden, gehoorzaamheidstrainingen, een bezoekje aan een gedragsdeskundige en eventueel medicijnen.

Hoe had het voorkomen kunnen worden?

Goede socialisatie bij een jonge hond en kat is van essentieel belang. Tijdens deze periode leren ze wat ze wel en niet mogen. Vervolgens is het belangrijk dat je zijn of haar leven lang consequent blijft met de opvoeding.

Ook is het handig om te weten dat als je een hond of kat aanschaft en je woont in een flat en je bent hele dagen van huis, dat een hond of kat zich snel kan gaan vervelen en niet genoeg ruimte heeft om zich af en toe even lekker uit te leven. Zorg voor genoeg verrijking en beweging voor het dier.