Een kat vriendelijke woning

By Amy van Wijk

Wat is een katvriendelijke woning?

In een katvriendelijke woning wordt rekening gehouden met de specifieke levensbehoefte van een kat. De behoefte van een kat is verschillend dan dat van een mens. Een katvriendelijke woning biedt uw kat een veilig onderkomen en een leefomgeving die genoeg gezonde geestelijke en lichamelijke prikkels geeft.

Verrijking van de leefomgeving

Met het verrijken van de leefomgeving van uw kat bedoelen we 'het aanbrengen van voorzieningen in een beperkte leefomgeving van een kat, die hem voldoende uitdaging en prikkels geven en mogelijk maken om zijn natuurlijke gedragspatronen te volgen.'

Het leven van een buitenkat zit vol met spannende ervaringen, lichamelijke en geestelijke prikkels, uitdagingen en frustraties. Een kat die binnen leeft heeft dit soort ervaringen niet. Een binnenkat dood zijn tijd met slapen, wassen of eten. Daarbij kunnen katten een aantal klachten ontwikkelen zoals overmatig wassen, voedingsproblemen en gezondheidsklachten.

Veiligheid

Als u uw kat binnen houd, dan is het aan u de taak om hen een stimulerende en uitdagende leefomgeving te geven. Let daarbij op de veiligheid voor uw kat. Zijn alle huishoudelijke apparaten, voorwerpen en producten ongevaarlijk voor uw kat? Zorg ervoor dat uw kan er niet bij kan door ze op te bergen. Let daarbij wel op dat je niet overdreven bezorgd moet zijn om uw kat want anders kan dat leiden tot een ongezonde afhankelijkheid. Dat wil zeggen dat uw kat niet meer goed kan functioneren zonder u.

Checklist risico-inventarisatie

 • Huishoudelijke apparaten (wasmachine, droogtrommel, fornuis, waterkoker)
 • Gevaarlijke voorwerpen (naaibox, breekbare spullen zoals glas)
 • Schoonmaakproducten
 • Bestrijdingsmiddelen
 • Inhoud van uw garage/schuur
 • Medicijnen
 • Kattenspeeltjes (controleer Bijv. of de ogen/neus van een bontmuisje goed vastzitten of verwijder die eventueel)
 • Giftige kamerplanten
 • Openstaande ramen/deuren op een bovenetage

Kattenluikjes

Een kat kijkt heel anders naar zijn eigen veiligheid dan dat u doet. Het kan namelijk zijn dat een kattenluikje uw kat een grote zorg kan baren. Een kattenluikje is een speciale kattendeur voor katten zodat ze naar buiten kunnen wanneer ze willen en het is een goede manier om uw kat bewegingsvrijheid te geven. Een nadeel is dat een kat het kattenluikje kan gaan zien als een zwak punt doordat vreemde katten ook door het luikje kunnen komen. U kunt uw kat beperken door het luikje alleen open te zetten als u thuis bent of door een automatisch luikje te nemen door middel van chip identificatie.

Rustplaatsen op niveau

Katten hebben de neiging om op een hogere plek te gaan liggen als ze bang of gestrest zijn. Het is daarom belangrijk dat uw kat een hooggelegen plekje heeft waar hij rustig kan zitten en de omgeving kan observeren. Daarbij brengt de klim ook gelijk de nodige lichaamsbeweging met zich mee. Een klimpaal of klimmeubel is een makkelijke manier om uw kat een hogere plek aan te bieden.

Wat kan helpen:

 • Klimpalen en - meubels
 • Kledingkasten
 • Hoge plank ophangen

Slaapplaatsen

Uw kat slaapt het liefst op een warme, zonnige en een rustige slaapplek. Het is daarom handig om daar een aantal van te hebben voor variatie en als u meerdere katten hebben dat ze de gelegenheid hebben alleen te slapen of samen. U kunt speciale kattenbedjes aanschaffen maar dat kan relatief prijzig zijn als uw kat liever op bed, een stoel, een bank of in een hangmatje slaapt.

Kattenbakken

Qua kattenbakken is het het beste om te denken dat er één kattenbak nodig is per kat verspreid door het huis, op rustige plaatsen en niet in de buurt van voedsel. U kunt kiezen voor een open of gesloten kattenbak. Een gesloten bak zal voor uw kat meer het gevoel van veiligheid bieden en zorgt ervoor dat er niet buiten de bak per ongeluk word geürineerd. Katten geven het over het algemeen de voorkeur aan fijnkorrelig grit. Regelmatig verschonen is belangrijk. Sommige katten hebben een hekel aan folie of kattenbakzakken in de bak, geparfumeerd grit en geurverdrijvers dus vermijd deze.

Sommige katten verkiezen ervoor om twee kattenbakken te hebben. Een om in te poepen en één om in te plassen. Zet deze bakken dan op enkele meters afstand van elkaar.

Speeltjes en spelletjes

Speeltjes worden snel saai als je bewegingloos op dezelfde plek blijven liggen. bontmuisjes, veren en andere speeltjes ter grootte van echte prooidieren zijn voornamelijk populair, evenals speelgoed gevuld of geïmpregneerd met kattenkruid. Probeer kleine speeltjes (zoals bontmuisjes) eens tussen de kattenbrokjes te verstoppen. Veel katten vinden apporteren leuk wat een goede gelegenheid bied voor interactie en spel tegelijk.

Kattenkruid

Twee derde van alle katten reageert op de geur van kattenkruid. Kattenkruid is een leuke afleiding, mits niet te vaak herhaald. U kunt zelf kattenkruidspeeltjes maken en hier tien minuten per dag mee spelen, elke dag of een paar keer per week. U zult zien dat als u kat erop reageert dat die er helemaal weg van zal zijn.