Lewy Body Dementie

Wat is dat eigenlijk?

Hoe vaak komt de ziekte voor?

Deze vorm van dementie is vernoemd naar dr. Friedrich H. Lewy en werd voor het eerst beschreven in 1961. Deze vorm van dementie werd altijd beschouwd als een zeldzame vorm van dementie. Toch zijn er aanwijzingen dat deze ziekte veel vaker voorkomt dan gedacht wordt. Ongeveer 15 tot 20% van de dementerende zouden ook de ziekte van Lewy Body kunnen hebben. Dit zou dan gaan om 27.000 tot 54.000 patiënten. Voor als nog is dit niet met 100% zekerheid te zeggen.

Symptomen

Hoe zie je dat aan iemand?

De sterke schommelingen in de achteruitgang van het verstandelijk functioneren en verschijnselen van de ziekte van Parkinson zijn kenmerkend voor Lewy Body dementie. Dit zijn tremoren (bevingen), stijfheid, langzame beweging en een gebogen houding en een afwijkende manier van lopen. Al vroeg in de ziekte kunnen visuele hallucinaties optreden, de mensen gaan dan dingen zien die er helemaal niet zijn. Hierdoor is de dementie niet altijd even makkelijk om te herkennen. Dit is vooral vervelend omdat mensen met Lewy Body dementie extreem gevoelig kunnen zijn voor de bijwerkingen van middelen tegen deze hallucinaties. De mate van dementie is heel erg verschillend per dag. Veel Lewy Body dementiepatiënten maken regelmatig perioden van verwardheid door. Ook depressiviteit en wanen komen voor.

Ben ik iets vergeten?

Als je nog graag meer wilt weten over Lewy Body dementie kun je mij dat altijd vragen! Of kijk eens een keer op www.alzheimer-nederland.nl ! Hier vind je nog meer informatie over verschillende soorten dementie.