La invención de Hugo

Martin Scorsese

Cristina Fontgivell (Bloc de Música)

Aquesta és la primera part del treball de la pel·lícula "La invención de Hugo"

La invención de Hugo - Trailer en español

Fitxa tècnica

Homenatges

Aquesta pel·lícula és tota ella, un homenatge. Es va estrenar quan va fer 150 anys del naixement de Georges Méliès. Méliès és un personatge molt important, ja que, tot l'argument no seria possible si el seu personatge no hi fos present. També apareix un homenatge als germans Lumière (surten al llibre que van a buscar a la biblioteca i els anomenen) i a l'home mosca (escena del rellotge)
El Hombre Mosca ... Escena del Reloj (Harold Lloyd)

Thinglink sobre la vida de Méliès

Resum de la pel·lícula

Hugo Cabré, és un nen que viu amb el seu pare que és rellotger. Li crida bastant l’atenció el fet de reparar coses. Un dia un museu no vol un autòmata i li regalen al pare d’Hugo. Està espatllat i decideixen reparar-lo per veure que fa. Mentre Hugo espera al seu pare, arriba el seu tiet dient que el pare ha mort i que ell es queda amb la seva custòdia. El tiet ensenya a Hugo com funcionen els rellotges d’una estació de tren, on es quedaran a viure. El tiet abandona a Hugo a l’estació i li diu que si els rellotges mai deixen de funcionar, ningú sabrà que Hugo viu sol allà.

A l’estació hi ha un policia que està obsessionat en trobar nens orfes per a portar-los a l’orfanat. Molts cops està a punt d’aconseguir enxampar a Hugo. Ell treballa arreglant els rellotges alhora que intenta arreglar l’autòmata del seu pare. Per arreglar-la roba peçes a un jugueter que té una botigueta a l’estació. Un dia el botiguer l’enxampa i li diu que buidi les seves butxaques i li pren la llibreta on té els plans per arreglar l’autòmata. Hugo persegueix al botiguer silenciosament quan aquest està tornant a casa seva. Quan el botiguer entra, Hugo veu a la filla del botiguer i li diu que baixi. Li explica el problema que ha tingut amb el seu pare i li demana que siusplau li torni el quadern. Ella li diu que ho intentarà. Al dia següent es veuen i ella li torna el quadern i Hugo comença a treballar per a Georges, el botiguer, per a recompensar les peçes que havia robat.


Hugo i la noia es fan molt amics i van a la biblioteca junts. Un dia es colen al cinema. Georges havia prohibit a la noia, Isabelle, que hi anès. Desprès, ella porta una clau en forma de cor; just la peça que Hugo necessita per a posar a funcionar l’autòmata. Quan ho fan, l’autòmata fa un dibuix i Hugo queda disgustat perquè pensava que l’autòmata li portaria un missatge del seu pare. El dibuix és el d’una lluna amb un coet a l’ull. La clau per a fer funcionar l’aparell era de la mare de Isabelle. Van a preguntar-li qué és el dibuix que ha fet l’autòmata i ella diu que no res, que sobretot no se n’ha d’enterar el Georges.


Van a la biblioteca i investiguen sobre el tema. Se n’adonen que és el fotograma d’una pel·lícula de Georges Méliès un dels directors de cine més importants, el pare d’Isabelle. Un home que hi ha a la biblioteca ajuda a explicar-los qui és Méliès i què va fer. Hi ha una dada biogràfica que els sorprèn bastant, Georges va morir durant la guerra. Els nens li diuen que no és així i un dia porten a casa de Georges a aquest noi. La mare d’Isabelle s’enfada molt però aviat se n’adona que el home és un fan de Georges i les seves pel·lícules. Mentre Geroges dorm la migdiada veuen “Viatge a la lluna” i ell es desperta.


El noi decideix fer una presentació de Méliès a un teatre i posar les poques pel·lícules que van quedar d’ell. La gent l’admira i reconeix que les pel·lícules són bones. Hugo és adoptat per Georges i la seva dona.

Opinió personal

M'ha agradat molt. Em sembla molt curiosa la manera que té Scorsese de barrejar una biografia (de Méliès), per tant una història real amb una altra totalment fictícia. Trobo que ha sabut incorporar molt bé el personatge de Georges, d'una manera misteriosa al principi i emocionant al final.