ISLAMIC RELIEF

Wat is Islamic relief?

Islamic Relief is een internationale humanitaire hulporganisatie die zich wereldwijd inzet om de levensomstandigheden van de allerarmsten te verbeteren.

Big image

Internationaal netwerk

Als fondswervend kantoor maakt Islamic Relief Nederland deel uit van de internationale familie Islamic Relief Worldwide. Momenteel heeft Islamic Relief wereldwijd 15 fondswervende kantoren en 28 veldkantoren. Ze behoort daarmee tot een van de grootste humanitaire hulporganisaties met een islamitische grondslag ter wereld. Het hoofdkantoor van Islamic Relief is sinds haar oprichting in 1984 gevestigd in Birmingham, Het Verenigd Koninkrijk. Islamic Relief Nederland is opgericht in

1992 en gevestigd in Amsterdam.

Wat wil Islamic Relief bereiken?

Islamic Relief streeft naar een zorgzame wereld waarin de primaire behoeftes van 's werelds armste mensen worden vervuld. Daarbij vormen de humanitaire waarden van de islam haar inspiratiebron: barmhartigheid, solidariteit en respect voor menselijke waardigheid

"En zij voeden uit liefde voor hem de armen, de wees en de gevangene (zeggende) Wij voeden u slechts terwille van Allah. Wij verlangen van u geen beloning noch dank." (Koran, 76: 8-9)

Actievormen

Islamic Relief komt op veel verschillende manieren aan geld voor projecten. Deze manieren zijn:

  • Vrijwilligerswerk;
  • Donaties;
  • Schoolprojecten;
  • Samenwerking met stichtingen en verenigingen;
  • Steun van bedrijven.

Werkwijze

Islamic Relief zorgt vooral voor de lokale gemeenschappen. Weduwen en weeskinderen zijn daarbij het belangrijkst. Voor de projecten is de inspraak en betrokkenheid van de lokale bevolking nodig, want zij weten als de besten wat er allemaal nodig is. Zij worden direct betrokken om te zorgen voor duurzame verbeteringen.

Behaalde successen

Door de jaren heen heeft Islamic Relief veel succesvolle projecten gehad op verschillende gebieden: onderwijs, gezondheid, maar ze hebben bijvoorbeeld ook voor voedselpakketten gezorgd tijdens de Ramadan. Islamic Relief heeft ervoor gezorgd dat duizenden kinderen schoolspullen hebben en ook echt naar school kunnen gaan. Maar ze hebben er ook voor gezorgd dat vrouwen in ontwikkelingslanden een inkomen hebben. Ook heeft Islamic Relief noodhulp verleend aan slachtoffers in de Gazastrook, Palestina. Dit is een maar een deel van alle behaalde successen van Islamic Relief.

Onze mening

Nora: Ik vind Islamic relief een interessante en goede organisatie. Het maakt echt een verschil, maar bemoeit zich niet met de plaatsvindende conflict. Ze zijn veel meer gericht op het helpen van mensen in nood. Ook vind ik het mooi hoe ze de waarden van de Islam als inspiratiebron gebruiken. Ik vind het een organisatie die streeft naar het goede, en niet zozeer een verschil wil maken, maar verlangt naar verbetering.


Sara:

Persoonlijk vind ik het heel goed wat Islamic Relief doet. Vooral omdat zij ervoor zorgen dat kinderen zich niet vergeten voelen door hun speciale projecten voor kinderen. Maar ook de noodhulp in Gaza vind ik heel belangrijk, omdat dat niet op nummer één staat bij andere organisaties.