Vulkanisme

Ecuador

De opdracht

Wij, Rembrandt Minnaar en Karsten Budding, doen ons aardrijkskunde project over vulkanisme in Ecuador. Wij gaan een poster maken en een filmpje met informatie.

Vulkanisme

Voor dat we gaan vertellen over vulkanen in Ecuador, gaan we eerst vertellen wat vulkanen zijn, waar ze plaatsvinden en wat ze doen:


Een vulkaan ontstaat als twee platen onder elkaar schuiven, dit noem je subductie. De plaat die naar onder schuift kan wel 600 tot 700 kilometer naar onder schuiven. Op een paar honderd kilometer diepte begint de plaat te smelten door de enorme hitte die plaats vind onder de aardkorst. Het magma stijgt op en breekt door de aardkorst heen. Dit gaat met een enorme kracht. Een uitbarsting.


Vulkanisme kan ook voorkomen als er twee platen van elkaar weg drijven, dit noem je divergentie. Het magma komt tussen de spleet (die de twee platen vormen) omhoog en stolt op de zeebodem, dit noem je een mid-oceanische rug. Bij een mid-oceanische rug is er een lang gestrekte bergrug onder zee.


We hebben nu wel verteld hoe een vulkaan onstaat maar we hebben nog niet uitgelegd wat er nou precies gebeurt als de vulkaan uitbarst, daarom vertellen we dat nu:


Een vulkaan bestaat uit verschillende delen die je gemakkelijk kunt benoemen:


- Krater

De lava en het gesteente komt uit het krater naar buiten.


- Schoorsteen

De kava en het gesteende gaat via de schoorsteen naar het krater.


- Lava en As

Een vulkaan heeft verschillende lagen met as en lava.


Bij een uitbarsting komt er lava door de aardkorst naar buiten. Als lava nog in de grond zit, noem je het magma. Als er een uitbarsting plaatsvind komt er materiaal uit de aardkorst. Dit kan in een vaste of vloeibare vorm. Het materiaal kan ook gasvormig zijn. Als het in eenvoudigere vorm is, is het gloeiend heet gesteente. Als er magma de lucht in word geschoten bij een vulkaanuitbarsting, of eruptie, kunnen er grote en kleine verwoestende klonten gesteente bij zitten. Bij een uitbarsting komen er ook veel kleine deeltjes vrij: asdeeltjes. Het uitgestroomde materiaal vormt rond de krater een berg: een vulkaan.


Gevolgen:


Een vulkaan kan grote gevolgen hebben voor de mens en de natuur. Mensen kunnen dood gaan door de hete lava, de dodelijke asdeeltjes en het grote gesteente. Als lava in aanraking komt met de natuur heeft dat grote gevolgen; de planten, bomen en dieren sterven. Lava verwoest dus bomen en planten maar na een paar jaar word de grond weer vruchtbaar voor de nieuwe groei van planten en bomen.


Door: Rembrandt Minnaar

Soorten vulkanen (in Ecuador)

Er zijn ongeveer 1.500 vulkanen op aarde, dat zijn natuurlijk niet allemaal dezelfde vulkanen. er zijn drie verschillende soorten; Schildvulkanen, Caldeiravulkanen en Stratovulkanen.


Schildvulkaan

Een schildvulkaan ontstaat door dat aardplaten uit elkaar schuiven, dit noem je divergentie. Als het magma naar buiten spuit is het dun en vloeibaar. Bij zo'n uitbarsting stroomt de lava naar beneden; er ontstaan een flauwe helling, net zoals bij een schild. Bij sommige vulkanen, als die uitbarst, spuit de lava naar buiten. Bij deze niet. Bij deze vulkaan stroomt de lava naar beneden omdat de lava gemakkelijk naar buiten kan komen.


Caldeiravulkanen

Een caldeiravulkaan is een oude vulkaan met een kilometers grote krater. Zo'n grote krater ontstaat doordat het dak van een leeggelopen magmakamer vaak vormt zich in de krater een kratermer en een nieuwe kramer.


Stratovulkanen

Een stratovulkaan is een ingewikkelde vulkaan. Zo'n vulkaan ontstaat door subductie (wegduiken van de ene onder de andere plaat). De vulkaan ziet eruit als een soort berg, met een steile helling. de vulkaan is opgebouwd uit lagen lava en as. Het magma bij deze vulkaan is erg dik en stroperig, daardoor kan het magma moeilijk naar buiten stromen. Een uitbarsting ontstaat bij deze vulkaan als de druk te hoog wordt.


Door: Rembrandt Minnaar

Vulkanen in Ecuador

In Ecuador zijn veel vulkanen maar er zijn er maar een paar actief en die je kan bezoeken. voorbeelden zijn: Cotapaxi, Quilotoa, Tungurahua en Chimborazo. De grootste actieve vulkaan ligt in Ecuador en is de Cotopaxi met een hoogte van 5897 meter. Deze vulkaan is een stratovulkaan en is zo hoog dat er sneeuw op ligt. De Cotopaxi vulkaan ligt in het midden van Ecuador. Opvallend is dat alle vulkanen in Ecuador in het midden liggen van het land.


Ecuador ligt aan de west kust van Zuid-Amerika en grenst aan Colombia en Peru. De zee bij Ecuador is de Pacifische Oceaan. veel vulkanen ij andere landen liggen aan de kust. Dat is bij Ecuador dus echt totaal niet zo. Waarom dit zo is heb ik niet kunnen vinden. Ik denk dat het door breuken komt die daar voorkomen.

Door: Rembrandt Minnaar

Vulkanische verschijnselen in Ecuador

Vulkanische verschijnselen zijn alles wat met vulkanisme te maken heeft zoals bijvoorbeeld: geisers, mineraalbronnen en vulkanen. In Ecuador komen ze alle drie voor vanwege de vulkanische warmte die daar in de grond zit. Dit komt doordat er vlak bij Ecuador breuklijnen liggen van de Caribische en de Zuid-Amerikaanse plaat. In Ecuador zijn er veel vulkanen de hoogste is Chimborazo met een hoogte van 6.268 meter. In Ecuador kan je ook veel post vulkanische verschijnselen (post=na) vinden zoals mineraalbronnen. Post vulkanische verschijnselen ontstaan doordat na een vulkaanuitbarsting de aardwarmte nog lang aanwezig is. Zelf bij een dode vulkaan (een vulkaan die dus nooit meer uitbarst) is de aardwarmte nog aanwezig. Een mineraalbron ontstaat doordat die warmte water verwarmt die na een vulkaanuitbarsting de krater is binnengelopen en in warm water kunnen mineralen beter oplossen. Maar in Ecuador zijn ook geisers maar meer in het noorden. Geisers ontstaan door de aardwarmte die ondergronds water aan de kook brengt. Door de aardwarmte zet het water uit en komt het via een scheur in het aardoppervlak omhoog. Er zijn is Ecuador ook hotspots maar daar wordt zo meer over uitgelegd.


Door: Karsten Budding

Hotspots in Ecuador

Vulkanisme komt meestal voor bij breuklijnen tussen platen. Maar er zijn ook andere plekken op de aarde waar je vulkanen kunt vinden. Zo’n hotspotvulkaan heeft niks te maken met platentektoniek. Op sommige plekken op de aarde stijgt er vloeibaar gesteente (magma) naar het aardoppervlak dit noem je een mantelpluim. Door de druk van de magma komt de aardkorst langzaam omhoog en scheurt. Via deze scheuren stroomt magma naar buiten en vloeit uit over een groot gebied. Er ontstaat dan een schildvulkaan ( een schild vulkaan is een vulkaan die ontstaat door divergentie(het uit elkaar gaan van platen) daardoor ontstaat er een flauwe helling). Platen bewegen onder invloed van convectiestromen maar de opwaartse warmte stroming beweegt niet. Dus dat gat blijft gewoon op dezelfde plek alleen de plaat beweegt er over heen dus wordt het een lang gat. Maar de schildvulkaan blijft groeien en dus wordt het langzaam maar zeker een eiland. Een goed voorbeeld van hotspots zijn de Hawaii-eilanden en in Ecuador heb je de Galapagos Eilanden.


Door: Karsten Budding