Het Aralmeer

Beau Desmet / IO groep 1

Aralmeer

Het Aralmeer is een pracht van een meer dat ongeveer tien-twintigduizend jaar geleden ontstond. In het begin van de twintigste eeuw was het Aralmeer nog een zoutwatermeer, maar dat is inmiddels voor de helft veranderd in een zoutwoestijn en de andere helft is nog een del zoutwatermeer. Waarschijnlijk zal het ondiepe deel van het meer binnen de komende tien jaar uitgedroogd zijn.

Het meer had een breedte van 290km. Het Aralmeer is sinds een paar jaar geleden veel kleiner geworden. Dit komt door de uitdroging van het meer. De grootste oorzaak hiervan is de irrigatie ten behoeve van de katoenteelt, die veel water aan de aanvoerende rivieren onttrekt. Dit wordt gezien als een van de grootste milieurampen van onze tijd. door de sterke verdamping van het meer wordt het meer steeds zouter en vervuilder. Door deze uitdroging blijven er zoutkorsten achter die landbouwgif bevatten. De neerslag in de omgeving van het meer verminderd dan ook. Door deze uitdroging hebben de mensen die aan het meer wonen te maken met armoede en ziektes. Dit zorgt ervoor dat het aantal zuigelingensterfte verhoogt.

Rond 1960 kweekten de mensen die aan het Aralmeer leven rijst, katoen, meloenen en teelden ze zijderupsen. Hun schapen en koeien graasden op land langs het meer. Maar de verzilting van de bodem en het uitdrogen van het meer hebben hier helaas een einde aan gemaakt.