SPot!
19.Sayı/Mayıs 2019

ÖZEL DOSYA: TASARIM

SPot!'un 19.sayısı, zihinlerinde oluşturdukları hayal, merak ve düşüncelerini teknolojinin de desteğini alarak çizgiye aktaran ve bir eser üretmek isteyen öğrencilerimiz için rehber olmayı amaçlıyor.
Tasarım türlerine göre ulusal ve uluslararası yükseköğretim programlarına sahip bazı üniversiteleri sizler için derlediğimiz bu sayımızda, tasarım eğitimi almak isteyen öğrenciler için faydalı olabilecek bilgileri de bulabilirsiniz.
Tasarım Nedir?
Kullanılış biçimine göre farklı anlamları bünyesinde barındırsa da, günümüzde yaygın olarak kullanılan haliyle tasarım; "bir ürünün tümü, veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünün ifade edilmesidir.”
Hem isim hem de fiil olarak kullanabilen tasarlamak, yeni bir ürünün ya da objenin planlanarak geliştirilme sürecini anlatmaktadır. Bir yapının veya aygıtın temel kısımlarının kâğıt üstüne çizilmiş biçimi anlamına gelen tasarım, kendi içerisinde bir yapıya ve bu yapının arkasında bulunan planlamaya sahip olmaktadır.
Bir ürünü ortaya koyabilmek için tasarım önemli bir etkendir. Ürünlerin tasarım aşaması insanların zihinlerinde gelişir ve daha sonra nesnel anlamda bir gerçeklik kazanır. Bu ürün ya da eser, tasarımlama aşamasından geçtikten sonra nesnellik kazanmaktadır.

Kimler İçin İdeal?
- Yaratıcı düşünceye sahip,
- Estetik algılama becerisi yüksek,
- Çizim yeteneğine sahip,
- Problem çözmeyi seven,
- Özgün fikirlere sahip olan,
- Bilgisayar becerilerini kullanabilen,
- Hayata ve topluma fikir ve eserleriyle katkı sağlamak isteyen kişiler için ideal bir eğitim ve meslek süreci olabilir.

Tasarım Eğitimi İçin Başvuru Koşulları
- YKS sınavları ve üniversitelerin uyguladığı Özel Yetenek Sınavı sonuçları
Yurtdışında:
- Diploma Not Ortalaması,
- Motivasyon Mektubu,
- Referans Mektupları,
- Yabancı dil yeterliliği,
- Portfolyo(Basılı ve/veya dijital),
- Bölüme kabul sınavı,
- Yüz yüze görüşme
Yurtdışındaki üniversitelerin öğrenci kabul sürecine dair farklı beklenti ve istekleri olabilir. Bu nedenle, başvuru yapmak isteyen öğencilerin eğitim almayı düşündüğü üniversitenin web sayfasını başvuru sürecinden en az 6 ay öncesinden incelemesi ve öğrenci kabul ofisi yetkilileri ile temas kurması yararlı olacaktır.

Diploma Denkliği
Başvuru yapılan sanat okulu ya da üniversitenin Türkiye'de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınıyor olması ve mezuniyet sonrasında elde edilen diplomaya denklik verilmesi önemli bir konudur.
Türkiye'de ve yurtdışında bazı okullar üniversite düzeyinde olmayıp, eğitim sonrasında lisans diploması yerine uzmanlık veya yeterlilik sertifikası verebilirler. YÖK tarafından bu sertifikalara denklik verilmeyebilir. Bu nedenle, başvuru yapılacak okul veya üniversitenin YÖK tarafından tanınırlığının başvurudan önce prosedüre göre öğrenilmesi gereklidir.

Üniversite Sıralamaları
TASARIM BRANŞLARI
Grafik/Görsel İletişim Tasarımı
Görsel iletişim tasarımı, grafik tasarım ve dijital medya tasarımını içeren yaratıcı bir alandır. Görsel iletişim tasarımcıları, kağıttan dijital medyaya uzanan uygulamalar ile geniş bir yelpazede çalışarak animasyonlu 2 veya 3 boyutlu çalışmalar yaparlar.
Meslek Alanları : Reklamcılık, Grafik Tasarım, Sanatçılık(Resim, Heykel, Plastik Sanatlar), Metin Yazarlığı, Fotoğrafçılık, Medya, vb.
Yurtdışındaki Görsel Tasarım Bölümü Olan Okul ve Üniversiteler
- University of the Arts London (UAL) - İngiltere
- Parsons The New School-Amerika
- Rhode Island School of Design (RISD) - Amerika
- Haute école d'art et de design Genève - İsviçre
- Ecole nationale supérieure des beaux-arts paris - Fransa
- Istituto europeo di design - İtalya
Endüstriyel Tasarım
Endüstriyel Tasarım, öncelikli olarak hem tüketici ihtiyaç ve talepleri hem de üreticinin şartları göz önüne alınarak; bununla birlikte yaratıcılık, işlevsellik, ergonomi, teknik ve estetik özellikler, malzeme seçimi, üretim teknikleri ve maliyeti, ürünün pazardaki olası yeri gibi kriterler düşünülerek inovatif ürünlerin tasarlanması işidir.
Meslek Alanları : Yaratıcı sanatlar, mühendislik, endüstriyel ve ürün sektörü, otomotiv ve ulaşım sektörü, tasarım tabanlı bir danışmanlık, takı tasarımı, serbest meslek vb...
Yurtdışındaki Endüsriyel Tasarım Bölümü Olan Okul ve Üniversiteler
- ENSCI Les ateliers Fransa
- Royal College of Arts (RCA) Amerika
- Pratt Institute Amerika
Moda Tasarımı
Moda Tasarımı, günümüzde ve gelecekteki giysilerin ve giysiyi tamamlayan aksesuarların tasarımı, çizimi, modellerin kalıba dönüştürülerek ilk deneme ürününün elde edilmesini gerçekleştirilmesidir..
Meslek Alanları : Tekstil sektörünün tüm basamakları, haute couture, takı tasarımı, ev tekstili, serbest tasarımcı, ajans, defile ve organizasyon, pazarlama ve satış vb...