Alcoholverslaving

Bij LVB+

Alcohol goed of slecht?

Wat is alcohol?

Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Dit natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd.

Door verhitting en afkoeling van zwakalcoholhoudende drank (distilleren) kunnen hogere alcoholpercentages ontstaan, sterke drank.

In bier zit 5% alcohol, in wijn 12% en in gedistilleerd, zoals jenever 35%.

Naast bier, wijn en gedistilleerd zijn er nog meer soorten drankjes op de markt. Onder jongeren zijn vooral de zogenaamde mixdrankjes populair, evenals shooters en alcopops.

Werking van alcohol.


Geen alcohol drinken is in alle gevallen beter dan wel alcohol drinken. Aan het drinken van alcohol is namelijk altijd een zeker risico verbonden. Zo kan ook regelmatig gebruik van kleine hoeveelheden leiden tot gewenning en teveel drinken. Dit geldt vooral voor mensen die hier door stress of genetische aanleg gevoelig voor zijn.

Daarnaast is de stof alcohol een kankerverwekkende stof. Vrouwen lopen ook bij de 'aanvaardbare' hoeveelheid een lichtverhoogd risico op borstkanker. Wie meer drinkt dan de richtlijnen voor aanvaardbaar alcoholgebruik, loopt meer kans op bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, een hersenbloeding, leveraandoeningen, orgaanbeschadigingen, diverse soorten kanker, en verslaving.

Doordat het dus verslavend verwekkend is en LVB'ers er niet het gevaar van inzien of begrijpen is het dus het beste om alcohol uit de buurt te houden van deze cliënten.

Alcohol drinken puur voor het gezondheidseffect is dus niet nodig. Gezond eten en genoeg bewegen veel meer effect.

Lisa, Eline en Annebel