Papieren museum

Heer Beeld, ik wil u niet ontrieven

Boek beschrijving

’Dit is géén boek. Dit is een papieren museum!’. Dat staat vermeld op de achterkant van dit bijzondere boek over kunst. Ted van Lieshout neemt je mee naar zijn eigen verzameling van kunstwerken en gedichten. De kunstwerken bestaan uit schilderijen en voorwerpen die hij zelf fotografeerde of waarvan hij een reproductie bezat. Hij vertelt er zijn eigen verhaal bij, en geeft terloops heel veel informatie over techniek en achtergrond.
Ted van Lieshout leest voor in Kinderboekenweek

Samenvatting

De samenvatting op de achterkant van het boek, is op een mooie manier beschreven:


Eten is voor de meesten onder ons een dagelijkse, gewone bezigheid waar we niet echt bij stilstaan... Tot we binnen ons werk of in onze privé-sfeer geconfronteerd worden met baby's, kinderen of jongeren voor wie 'eten' niet zo gewoon is. Wat maakt dat voor sommigen het 'eten' evolueert van eetlust naar eetlast.


Hij haalt vaak situaties uit het echte leven duidelijk naar voren.

Recensie

In zijn papieren museum heeft Van Lieshout bekende en vooral minder bekende kunstwerken verzameld. Hij vertrekt vanuit zijn eigen nieuwsgierigheid en geeft terloops uitleg over verschillende kunsttechnieken ('Aquarel is een deftig woord voor waterverf'). Bovendien verwerkt hij in zijn persoonlijke impressies informatie over schilders als Renoir en beeldhouwers als Rodin.


Naast schilderijen en beelden van andere kunstenaars horen gedichten, tekeningen, collages en foto's van de samensteller zelf tot de museumcollectie. Bij de tekst staan veel verwijzingen naar afbeeldingen op vorige of volgende bladzijdes.


Het boek is zorgvuldig opgemaakt en op twee schilderijen na komen alle afbeeldingen, meestal paginagroot, zeer goed tot hun recht . De Paradijsdeuren van Lorenzo Ghilberti openen en sluiten de tentoonstelling van dit onconventionele, aantrekkelijke kunstboek.


Het papieren museum laat zich het beste lezen en bekijken als een verhaal. Om daarna al bladerend terug te gaan naar de plekken waar je nog eens wilt zijn. Een beetje zoals je in een echt museum rondloopt dus.

Waarom is dit een aanrader?

Het papieren museum deel 1, is een boek waar prachtige gedichten met illustraties in gebundeld zijn. De gedichten hebben vaak een lastige achterliggende gedachte, wat je vaak aan het denken zet. De situaties in de gedichten kan je ook altijd vergelijken met situaties in het echte leven. De illustraties slepen je ook mee in het gedicht.


Ook hoef je niet lang door te lezen, omdat het allemaal gedichten zijn. Je kunt altijd even nadenken nadat je een gedicht gelezen heb. Begrijp ik hem eigenlijk wel? Of herken ik hier veel van jezelf in?


Het boek bestaat al even, daarom hoef je ook niet over de prijs te twijfelen. Er zijn veel goedkope exemplaren verkrijgbaar die nog in een juiste conditie zijn.


Voor de mensen die dit boek gaan lezen, alvast veel leesplezier!