La cuisine française

Flyer van Kubus en Gluut

Introductie

Deze flyer gaat over het eten en de eetgewoontes in Frankrijk.

De momenten wanneer de mensen gaan eten zijn ten eerste al anders dan hier in Nederland. 's Ochtends eten de Fransen gewoon op hetzelfde tijdstip hun ontbijt: le petit déjeuner. Rond de middag eten zij ook gewoon hun lunch: le déjeuner of le repas. Rond vier uur 's middags eten zij het vieruurtje: le goûter, omdat zij pas rond acht uur 's avonds het avondeten eten: le diner.

Le petit déjeuner

Het ontbijt:

Een typisch Frans gerecht voor het ontbijt zijn natuurlijk croissants. Ook stokbrood is typisch Frans. Qua ontbijt verschilt het Franse en het Nederlandse niet zoveel; wij eten bijvoorbeeld ook croissants en stokbroden.

Le déjeuner (le repas)

Het middageten (de lunch):

Het middageten is, net zoals het avondeten, een warme maaltijd. Buiten de steden komen de mensen vaak thuis eten, ze nemen er dan ook de tijd voor. Vooral op zondag nemen Fransen uitgebreid de tijd om te lunchen. Dit doen zij vaak met de hele familie. Ook op de scholen en op het werk lunchen Fransen uitgebreid.

Le goûter

Het vieruurtje:

Fransen eten bij het vieruurtje eigenlijk vrij veel. Dit komt doordat ze 's avonds pas laat hun diner eten. Bij het vieruurtje eten de Fransen bijvoorbeeld een stuk taart, of een cake. Ze drinken er ook vaak wat bij.

Franse Plaatselijke Gerechten