Open en Bloot

Voorlichtingsfolder

Account niet beveiligd

Veel jongeren hebben Facebook, Twitter of Instagram waar veel foto's op worden gezet, maar niet iedereen heeft zijn account beschermd. Waardoor bijvoorbeeld onbekende mensen jou foto's kunnen opslaan, en kunnen gebruiken voor een ander account. Hij/Zij kan een nep-account maken met foto's van jou en nare berichten sturen naar anderen. Ook als jij stage gaat lopen bij bijvoorbeeld een instelling, kan deze instelling jou opzoeken op Facebook. Daar moet je mee oppassen, want als je er rare dingen opzet kan het zijn dat je er niet stage mag lopen.

Whatsapp

Stel je voor je hebt een relatie met een vriend/vriendin, en jij bent zo verliefd dat je een naaktfoto naar diegene stuurt. Maar deze relatie kan natuurlijk ook overgaan. In die relatie vertrouw je diegene maar, hij/zij kan die foto altijd nog bewaren en doorsturen naar vrienden/vriendinnen of openbaar maken op het social media. Jij kan deze foto er niet meer vanaf halen, en gevolgen daarvan zijn dat er misschien mensen zijn die je foto doorsturen, en je gaan pesten. Of met je werk, dat mensen je herkennen als "het meisje van de naaktfoto", dan is er een grote kans dat je je baan kwijt raakt.

Tips bij cyberpesten

1. Beveilig altijd jou account.
2. Voeg alleen mensen toe die je kent op bv. Facebook of Twitter.
3. Stuur geen pikante foto's naar anderen, of het nou je vriend/vriendin is of niet. Gewoon niet sturen, dan loop je ook geen risico dat er iets openbaar van jou word gemaakt. Ook niet als je diegene denkt te vertrouwen.

4. Stel je word via social media gepest, vertel het aan je ouders/leraar/lerares/vriendenkring, zij kunnen je altijd helpen en steunen.

Hulplijn

Je kunt ook altijd naar ons toe bellen, via onze hulplijn. Als je er erg mee zit en je kan het aan niemand kwijt!