4 C's

flyer opdracht Internet Marketing

Customer value

Er wordt gedacht vanuit de klant. Deze ''C'' wordt ook wel consumentenoplossing genoemd. Mensen kopen geen producten, maar oplossingen. Customer Value ligt parrallel aan het product van de vier P's, maar er wordt gedacht vanuit de klant. Je stelt vragen vanuit een andere invalshoek. Wat zijn de voordelen voor de klant? Waarom zou de klant jouw product kopen?


Hieronder staat een filmpje waarin dit nogmaals wordt uitgelegd:


Creating Customer Value
In de afbeelding hieronder kan je de lagen van de consumentenbehoeften zien:
Big image
Een voorbeeld van een bedrijf dat goed raad weet met het consumentenbehoeften is Apple. Apple creëert namelijk een behoefte. Niemand heeft een Ipad of een Ipod werkelijk nodig, maar het toch kopen mensen dit product. Dit komt, omdat het toch erg handig is.

Convenience

Convenience staat voor het gemak van het product. Kan de klant het product eenvoudig gebruiken? Of kan de klant het product gemakkelijk aanschaffen? Denken vanuit de perceptie van de klant. Convenience staat parrallel aan de ''plaats'' van de vier p's. Met het internet vergroot je het koopgemak. Klanten kunnen producten vergelijken en eenvoudig een het online aanschaffen.
Hieronder een perfect voorbeeld van hoe een supermarkt inspeelt op het koopgemak.
Tesco QR Code Subway Store
De Albert Heijn heeft een service dat ze producten thuis bezorgen. Hieronder een voorbeeldje van een advertentie op het internet.
Big image
Om het koopgemak voor de klant te vergroten, zijn er diverse websites begonnen met een platform om allerlei producten te vergelijken. Mensen kijken tegenwoordig eerst even op het internet op een van deze vergelijkings-sites, voordat ze een product gaan aanschaffen. Vooral met duurdere producten wordt dit gehanteerd. Een voorbeeld van een veelgebruikte vergelijkings-site is:

Costs to consumer

Cost to the consumer betekent van de vier P`s Prijs . Je moet een juiste strategie voor de prijs hebben, tegenwoordig vergelijken mensen veel op het internet. Dus je moet niet een duur product op de markt zetten zonder er iets tegenover te zetten voor de klant.

Verschil tussen de P en C:

De prijs betekent vooral hoe duur je product maakt. Bij Cost to the consumer betekent veel meer dan de prijs. Hoe zet je het product in de markt? Wat is het voordeel van de klant als hij hem bij jou koopt? Je zet er dus gewoon een hele strategie aan vast.


Een bedrijf die Cost to the consumer toe past is Albert Heijn. Albert Heijn zorgt vooral met hun breng service, webwinkel en reclame ervoor dat ze je veel meer geven voor een product van hun dan van de concurrent.
Dezelfde Albert Heijn. Maar dan thuisbezorgd.
Big image

Communication

Communication houd in dat een bedrijf contact zoekt met de consument op zo`n makkelijk mogelijke manier voor de klant. Ze promoten niet alleen hun product of bedrijf maar vragen juist naar de mening van de klant om hun het gevoel te laten geven dat ze belangrijk worden gevonden door het bedrijf.


Verschil tussen de P en C:

Promotie wordt Communication. Bij promotie promoot je het bedrijf en het product zo goed mogelijk. Bij communication promoot je niet alleen je product en bedrijf maar je vraagt dus aan de consument feedback om zo de consument een beter gevoel te laten geven.


Een bedrijf die Communication toe past.

Bij bol.com op de website kun je onder elk product reacties achterlaten om zo de klanten hun mening te laten geven. Via twitter probeert bol.com de klanten te helpen bij problemen en zo de klanten beter te helpen.


Een vorm van communiceren naar je klant kan door middel van social media. In het onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je social media kan gebruiken voor je bedrijf:


Hoe kun je Social Media gebruiken voor je bedrijf?
Een veel gebruikte medium om je klanten te woorden te staan is Twitter. Met dit medium heb je zeer eenvoudig interactie met je klant en kan je hem/haar helpen met vragen. Bedrijven noemen dit ook wel een 'Twitterspreekuur':


Big image