operant conditioneren

Amber en Anouk

Manier van leren

Je kan je hond afstraffen als die iet verkeerds doet. Je gaat dan zien dat een hond het gedrag dan niet meer vertoond. Als die goed gedrag laat zien moet je hem belonen. De hond vind het leuk en blijven het gedrag vertonen. De beloning die je geeft moet de hond het wel gaan zien als een beloning. Geef de hond iets wat die heel lekker vind bijv. kaas, worst, honden koekje. Zo kan je het gedrag van het dier beinvloeden dat word ook wel (reinforcement)

Soorten bekrachtigers

  • primaire bekrachting
    Een primaire bekrachting is een beloning die voldoet aan de eerste levensbehoefte. Word gebruikt om gedrag toe te laten nemen. Bij puppy's werkt een primaire bekrachting het beste. bijv voedsel geven.
  • Secundaire bekrachting
    Een secundaire bekrachting is een prikel die, door herhaalde koppeling aan een primere bekrachting zit. Het is eigenlijk een gecorditioneerde bekrachting. bijv. met je stem ( goed zo, braaf) door te spelen ( bal of trektauw)

Krachtigste manier van leren

De mens letten op allerlij dingen die een hond niet mag doen.Mensen moeten juist opletten op de goede dingen van de honden. Als je bezig bent met trainen of opvoeden van de hond. Doe het wel veel dan leer je de hond welk gedrag welke beloning krijgt.
Zo leer je je hond zitten

Bron vermelding

Vragen??

1) Leg in het kort uit wat de manier van leren is?
2) Noem 2 soorte bekrachringen?

3) Noem een voorbeeld van de bekrachting?

4) Wat is de krachtigste manier van leren?

5) Hoe leren ze een pup zitten (filmpje)?