Berichten uit Parijs

13 november 2015

Compilatie eerste berichtgeving Nieuwsuur aanslagen Parijs 13 november
Big image

DEEL 1: Angst en tolerantie

Vrijdagavond openden acht zwaarbewapende schutters met bomgordels het vuur en lieten bommen afgaan op verschillende locaties in Parijs, waarbij ten minste 129 mensen omkwamen en nog eens 300 mensen gewond raakten. Het was de bloederigste terroristische aanslag in Europa in meer dan een decennium.

Al snel riep de Franse regering de noodtoestand uit en gooide de hoofdstad op slot. Parijzenaren werd aangeraden om thuis te blijven.


Zaterdag eiste de Islamitische Staat de verantwoordelijkheid voor de serie gecoördineerde aanslagen op. Bij het lichaam van een van de terroristen werd een Syrisch paspoort aangetroffen, die volgens een Griekse ambtenaar van een man is die in oktober via Griekenland Europa binnenkwam. De Franse president Hollande verwees naar het bloedbad als "een oorlogsdaad uitgevoerd door een terroristisch leger, een jihadistisch leger."


Een paar uur na de aanslagen ging VICE News de volledig in rouw gedompelde Parijse straten op. Op de Place de la République was de reactie op het bloedbad gemengd. Sommige Fransen hoopten dat er de komende dagen tolerantie en eenheid zou zijn, maar veel van hen waren ook bang voor mogelijke toekomstige aanslagen van IS. Anderen dachten dat de aanslagen voor een backlash tegen de stroom van vluchtelingen naar Europa zouden zorgen.


bron: www.vice.com/nl

Big image

Opdracht 1

Geef in een kort verslag/ artikel weer wat de gebeurtenissen van het afgelopen weekend

en week waren.

Dit verslag bestaat uit een half A4, ondersteund met tenminste 1 bijbehorende foto.

Bronnen

DEEL 2: Herdenking en angst voor vergelding

De sfeer in Parijs blijft gespannen in de dagen na de aanslagen waarbij vrijdagavond minstens 129 mensen stierven. De Franse overheid heeft de noodtoestand afgeroepen, en zwaarbewapende militairen patrouilleren door de straten.


Op zondag evacueerde de politie een herdenking bij de Notre-Dame nadat er berichten binnenkwamen over harde knallen die klonken als geweerschoten. Honderden toeschouwers vluchtten in paniek de straat op, maar het incident bleek

een vals alarm te zijn.


Sommige Franse moslims zijn ook bang voor mogelijke vergeldingsacties jegens hun gemeenschap na de aanslagen. VICE News sprak met een imam, een ziekenhuiskapelaan die slachtoffers van de aanslag behandeld, en verschillende jonge moslims over de gevolgen van de tragische gebeurtenissen van vrijdagavond.


bron: www.vice.com/nl

OPDRACHT 2: Hoe ziet jouw headline over de gebeurtenissen eruit?

Geef 4 suggesties voor een pakkende headline betreft:


- de avond van 13 november in Parijs

- arrestaties aanslagplegers in Saint- Denis en Brussel

DEEL 3: de arrestaties in Saint- Denis

Vijf dagen nadat jihadisten van de Islamitische Staat 129 mensen doodden in een serie van terroristische aanslagen in Parijs, blijft de sfeer in de Franse hoofdstad gespannen. Op dinsdag werd de Eiffeltoren ontruimd vanwege een bommelding, zo meldden politieagenten ter plaatse aan VICE News. Zwaarbewapende agenten en soldaten sloten het gebied een paar uur af, terwijl toeristen selfies maakten en toekeken vanuit gebouwen in de buurt.


Vroeg op woensdagochtend vielen veiligheidstroepen een gebouw in de buitenwijk Saint-Denis binnen op zoek naar het vermeende brein achter de aanslagen. Zeven mensen werden gearresteerd en er vielen twee doden, waaronder een vrouwelijke zelfmoordterrorist die zichzelf opblies.


bron: www.vice.com/nl

Big image

OPDRACHT 3

Welke bronnen heb je kunnen ontdekken? Beschrijf er tenminste 5.

Hoe zag de berichtgeving eruit?

Big image