Multiple sclerose

Een aandoening of een spierziekte?

Wat is MS precies?

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel, dat bestaat uit de hersenen, de oogzenuwen en het ruggenmerg. De naam Multiple Sclerose verwijst naar de veelvoorkomende (multiple) verhardingen (sclerose) in het aangetaste weefsel.

Het beloop

Het beloop van MS is vaak grillig en onvoorspelbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld patiënten
enkele malen problemen met hun gezichtsvermogen hebben gehad, hiervan herstellen en hun verdere leven geen last meer hebben van de aandoening. Daar staat echter tegenover dat er ook patiënten zijn die binnen enkele jaren zo geïnvalideerd zijn geraakt, dat ze gebruik moeten maken van een rolstoel.

De grote meerderheid van de MS-patiënten bevindt zich hier tussenin. MS openbaart zich vaak met vage klachten als moeheid, plotseling slecht zien, krachtsverlies in de armen en/of benen, verminderde controle over de blaas en/of gevoelsstoornissen. Meestal volgt hierna een periode van volledig of bijna volledig herstel. Na een paar maanden, soms na een paar jaar, kunnen weer nieuwe uitvalsverschijnselen zich voordoen.

Multiple Sclerose

Big image

MS treft..

De eerste ziekteverschijnselen openbaren zich meestal tussen het 20e en 40e levensjaar, maar kinderen kunnen ook MS krijgen. MS komt twee- tot driemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en de ziekte openbaart zich bij vrouwen vaak op een jongere leeftijd dan bij mannen. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 90% van de Nederlanders wel iemand kent met MS. De ziekte Multiple Sclerose treft ons allemaal.

MS komt meer voor in gebieden met een gematigd, koel klimaat dan in tropische streken en komt ook meer voor bij mensen van Noord-Europese afkomst dan bij bijvoorbeeld Afrikanen en Aziaten. In Nederland hebben meer dan 16.000 mensen MS, wereldwijd zijn dit 2,5 miljoen mensen. Dit aantal blijft groeien, want MS is niet te stoppen
What is Multiple Sclerosis