Krabmerken in interieur

Afwijkend gedrag Kat

Krabgedrag

De katten krabben om verschillende redenen.

Onderhoud van de nagels
Veel mensen denken dat de kat krab om zijn nagels scherp te houden.
In werkelijkeheid zorgt het krabben langs stevig materiaal ervoor dat de afversleten buiten laag en de onderliggende nagel scherp tervoorschijn komt.

Territorium afbakening
Het krab gebdrag wordt gebruikt als territoriale communicatie. De kat markeert daarmee zijn leefomgeving. De klieren die tussen de voetzooltjes zitten scheiden de geurstoffen en zweet af. Wanneer de kat krab dan de geur afgezet. En dat is een ruikbare boodschap voor andere katten.

Trainen
Door het krabben traint de kat ook zijn spieren in zijn voorpoten en schouders.


Afreageren van spanning
Katten kunnnen ook gaan krabben als ze spanning voelen.
Deze spanning kan gaan optreden. Bijvoorbeeld als er een andere kat in zijn territorium komt of als de kat naar de dierenarst moet.

Voorkomen is beter dan genezen

Katten willen het liefst in iedere ruimte in huis hun eigen geur achterlaten en willen deze geurtjes ook telkens weer vernieuwen. Vaak zie je dan ook dat de kat zodra deze binnenkomt begint met kopjes geven aan allerlei voorwerpen. Ook het krabben doet de kat vaak meteen na binnenkomst aan het dichtstbijzijnde voorwerp. Verder houden katten graag het overzicht over de ruimte en hebben ze een sterke voorkeur voor wat hogere ligplaatsen met uitzicht. Kies daarom in ieder geval in de vertrekken waar uw kat veel verblijft voor aantrekkelijke krabplekken, die uw kat tegenkomt als hij de kamer binnenkomt en daarnaast in ieder geval voor 1 hoge krabpaal. Op die manier is de kans het grootst dat uw kat de paal gebruikt i.p.v. het meubilair en heeft hij ook een mooie plek om hoog te kunnen liggen.

Een goede krabpaal moet aan een aantal eisen voldoen:

 • Het oppervlak moet ruw en niet te hard zijn.
 • De kat moet zich volledig uit kunnen strekken tijdens het krabben.
 • De krabplaats moet stevig zijn en niet te snel om kunnen vallen of gaan wiebelen.
 • De krabpaal moet op of vlakbij de looproutes van de kat geplaatst worden.
Waarom krabt mijn kat aan de meubels?

Als katten wel aan het meubilair krabben, maar niet aan de krabpaal dan kunnen daar een aantal oorzaken voor zijn:

 • De kat krabde al aan het meubilair voor de krabpaal er was. De kat heeft daar dan al zijn geur afgezet met de geurklieren in de voetzolen en zal daardoor telkens naar deze plek terug keren.
 • De kat krabt aan het meubilair om aandacht te krijgen van de eigenaar. De aandacht (ook foei roepen e.d. is aandacht!) is dan de beloning, die het gedrag in stand houdt.
 • De krabpaal staat op een minder aantrekkelijke plek dan het voorwerp waar de kat nu aan krabt.
 • De krabpaal is niet prettig om aan te krabben, doordat hij wankel is of een te kort krabgedeelte heeft. Een goede krabpaal heeft een deel om aan te krabben waar de kat bij kan als hij uitgerekt staat!

Als uw kat al ongewenste krabplaatsen heeft kun u deze gewoonte afleren

 • Iets anders op deze plaats neer te zetten, zodat de kat er niet meer bij kan, bijvoorbeeld een krabpaal of krabplankje.
 • Het voorwerp tijdelijk te bedekken met iets wat niet prettig is om aan te krabben bijvoorbeeld aluminiumfolie, dik plastic of dubbelzijdige tape.
 • Feromonenspray voor de kat op de ongewenste krabplaats te sprayen.
 • Als de kat maar aan een of twee hoeken krabt, daar een extra hoek krabplank voor te zetten als alternatief voor de kat.
 • Als de krabpaal te klein/kort of te wankel is, deze te vervangen door een meer geschikte krabpaal.
 • Uw kat regelmatig naar de krabpaal te lokken met speeltjes en de krabpaal in te smeren met gedroogde valeriaan of gedroogd kattenkruid.
 • De kat uitbundig te belonen en aandacht te geven als hij aan de krabpaal i.p.v. aan het meubilair krabt.
 • Als u vermoedt dat uw kat veel krabt doordat deze gestrest is, daarnaast ook de oorzaak van de stress zo goed mogelijk aan te pakken.

Vragen

1. Noem een reden waarom een kat krabt?

2. Wat zijn de eigenschappen een krabpaal?

3. Noem een oorzaak ongewenst krab gedrag?

4. Aan welke voorwerpen krabt een kat?

5. Noem een manier om een ongewenst krabgedrag af te leren?