Дан матерњег језика

21. фебруар 2016.

ОШ "Иса Бајић", Кула Дан матерњег језика

Чланице Организације УН за образовање, науку и културу (Унеско) обележавају међународни Дан матерњег језика у циљу промовисања језичке културе, разноврсности и вишејезичности.


Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, а када је у питању српски језик, лингвисти сматрају да би требало више да се бринемо о свом матерњем језику, о развијању језичке културе, очувању традиције, као и да су нам потребна новија издања правописа, речника и осталих нормативних приручника.

Учимо многе стране језике, живимо у мултикултуралној средини, али понекад запостављамо свој матерњи језик.

Који је ваш матерњи језик? Кажу: онај на којем сањате. Читајте, пишите, говорите, мислите и сањајте на свом матерњем језику.

Позивамо наставнике и ученике да у понедељак 22. фебруара 2016. пригодним активностима дају свој допринос Дану матерњег језика.

Чувајте писмо и језик на којем сањате.

Изложба поводом Дана матерњег језика

У холу школе наставници и ученици осмислили су изложбу којом ћемо обележити овај дан.

Позивамо вас да дођете и погледате.


http://isabajickula.org/

Исидор Бајић

Исидор Бајић својим стваралачким опусом чувао је и неговао традицију, културу и језик.

Наша школа


Основна школа „Иса Бајић“ у Кули почиње са радом као осмогодишња школа школске 1951/52. године. Исте године школа је добила данашњи назив, чувајући на тај начин успомену на народног композитора Исидора Бајића који је рођен у Кули. Објекат школе који се налази у улици М.Тита 115 подигнут је 1932. године , а у њему је у почетку радила грађанска школа. Крајем 1965. године завршена је изградња нове школске зграде у Лењиновој улици, а у другом полугодишту те школске године (1966. године) први ученици се усељавају у ново здање. Настава у школи се одвија на српском језику.

NEGUJMO SRPSKI JEZIK - ĐOGANI