Jouw eigen huisje !

Voor kinderen tussen de 5 - 12

Variatie-tip

De kinderen gaan hun eigen houten huisje maken bij deze opdracht. Wanneer je de kans hebt om hier een onderwerp aan te plakken zou ik dit zeker doen. Enkele voorbeelden hiervoor zijn;
- Dierenthema ( Maak een huisje voor je b.v. hamster )
- Kerstthema ( Maak een kerststalletje )
etc. etc.

Doelgroep / Aanwijzingen voor de begeleiders

Je kunt kinderen al jong met hamer en spijkers laten werken. Het is goed voor de motoriek en kinderen vinden het leuk om te doen.

Een kerststal maken is altijd leuk voor kinderen, wanneer dit onderwerp speelt. De kinderen kunnen straks a.d.h.v. dit werkblad kijken hoe zij hun kerststal gaan maken. Uiteraard mogen zij hierbij hun eigen fantasie gebruiken en is het niet de bedoeling dat men het voorbeeld na gaat maken. Wanneer dit wel gebeurt, is dit natuurlijk ook geen ramp, maar ben je het stukje 'jouw' kerststal wel iets meer kwijt. Hieronder nog enkele tips voor de begeleiders:

- Een lichte bankhamer van 100 of 200 gram is geschikt voor kinderen. Deze is geschikt, omdat deze niet te zwaar is voor de kinderen om vast te houden.

- Kinderen pakken een hamer vaak vlak bij de kop vast. Laat ze ervaren dat je meer kracht kunt zetten door de hamer aan het einde van de steel te pakken. De hamersteel is een hefboom met je elleboog als draaipunt. Hoe langer de hefboom, hoe meer kracht je kunt zetten.

- Als je kleine spijkertjes gebruikt, is het lastig timmeren zonder de vingers pijn te doen. Een houten knijper of tangetje is dan een handig hulpmiddel om de spijker vast te houden. Of de spijker eerst door een kartonnetje slaan en zo op de goede plek houden.

- Wanneer je geen werkbank hebt, kun je de werktafel eenvoudig beschermen met een timmerblok. De kinderen leggen tijdens het timmeren hun werkstuk op de balk.
Big image

Benodigdheden

- Resthout ( Alles wat over is van andere projecten, ook wel 'rommelhout'. Je kunt dit project in principe met alle soorten hout doen, maar om het zo goedkoop en simpel mogelijk te houden is dit het makkelijkste alternatief )
- Spijkers van verschillende grootte, afhankelijk van hoe dik jouw hout is
- Hamers ( Zie hierboven de meest gebruikte hamer voor deze doelgroep )
- Zagen ( Voor grote en kleine stukken hout )
- Houtlijm
- Bankschroef ( Om een stuk hout vast te klemmen )
- Nijptangen ( Om spijkers erin te slaan, zonder je vingers in gevaar te brengen, maar ook om verkeerd erin geslagen spijkers te herstellen )
- Liniaal ( Om eventueel rechte stukken hout te zagen )
- Schuurpapier ( Om het splintervrij te maken en voor het afwerken )

Stap 1

Zoek een rechte houten plank, deze kan dan als bodem fungeren. Dit wordt de basis voor jouw huisje.
Big image

Stap 2

Zoek jouw 'muren' bij elkaar. Dit kan een rechte plank zijn die dicht is, of dit kunnen 'palen' zijn. De palen als muren zie je in het volgende voorbeeld;
Big image
Big image
Big image

Stap 3

Maak een dak. Dit kan van alles zijn;
- Kleine takjes van een boom
- Een rechte houten plank
- Een stuk stof
- Latjes

We hebben ervoor gekozen om het dak aan een kant vast te maken en aan een kant los te laten, zodat je nog de mogelijkheid hebt om eventueel dingen in het huisje kan doen.

Je bent dus altijd vrij om je eigen variatie te maken.
Big image
Big image
Big image

Stap 4

De basis van jouw huisje is er nu en deze is dus in feite af. Echter kun je er zelf nog veel dingen aan doen. Bijvoorbeeld wanneer je er voor hebt gekozen om plankjes als muren te nemen, kun je hier nog ramen in maken. Je zou jouw huisje kunnen schilderen of er nog een tuintje bij kunnen maken. Samenvattend ben je dus nooit klaar met jouw huisje, want er is altijd nog wat te doen; maar goed is goed !

Extra tips

Deze volgorde van werken is uiteraard goed en via dit stappenplan zal er altijd een mooi huisje komen, maar dit stappenplan is een voorbeeld en zou altijd anders gedaan kunnen worden. Je kunt dit stappenplan dus meer beschouwen als een rode draad, dan als een 'echt' stappenplan.