Waarde Na(ar) Werk
waardegedreven interventies zonder beperking van tijd & geld
Waardegedreven interveniëren.
We moeten durven meebewegen en onze arbeidsstijl daar aan aanpassen. Maar hoe dan? Waar ligt het antwoord? We kunnen enkel op onderzoek uit gaan, experimenteren en werken volgens de 'trial-and-error-methodiek'. Het klinkt wat pathetisch; maar zolang je één keer vaker opstaat nadat je gevallen bent, kun je altijd vooruit.
Dit proces heb ik in een experimenteel projectje gegoten, waarbij waardering na(ar) werk het uitgangspunt is. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat iemand betaald wordt afhankelijk van de tijd die er aan de klus besteed is. Bij creatieve sessies of adviesgesprekken weet je bovendien nooit wat de effecten op langere termijn zijn. Om die reden gissen de meeste mensen maar wat. Een tarief wordt gebaseerd op eerdere resultaten bij een ander, op reputatie en sociaal culturele normen die onbewust gedreven zijn. Maar de vormen waarin het mes aan twee kanten snijdt kennen we nog niet goed genoeg. In dit experiment wil ik achter deze mechanieken komen.
HOE DAN WEL?
Stap 1. U doet hetzelfde als altijd en vraagt mij - via mail of telefoon - voor een ondefinieerbare klus waarvan we niet weten wat de opbrengst gaat zijn (vaak een adviesgesprek, procesbegeleiding of een 'even meedenk moment'). Ik kijk of het in de agenda past, of ik de juiste persoon ben (anders verwijs ik door) en we stemmen inhoud af. Deze klussen kenmerken zich omdat de opdrachtgever iets wenst, maar nog niet weet hoe daar te komen, of wat er voor nodig is. Wat ik in feite doe, is de procesroute samen ontwerpen. Let op: Dit experiment geldt niet voor lezingen & processessies aan teams. Daar hanteer ik een tarief. | Stap 2. Na de sessie/adviesgesprek stuur ik u een lege factuur. Ik geef daarbij een richttarief (de ervaring leert dat mensen dat prettig vinden), maar u beslist zelf (evt. met uw team om het gezamenlijk eigenaarschap te vergroten) wat de waarde van mijn interventies was. U vult de factuur in en stuurt die terug. Elk bedrag is daarbij legitiem. | Stap 3. Na ongeveer zes weken ontvangt u van mij 'De Vallende Kwartjes' factuur. Op deze factuur krijgt u de gelegenheid om als follow-up reflectie te bepalen of de sessie nog extra waarde bracht, of juist aan waarde is geslonken. Was er meer waarde dan u zich op het moment besefte? Dan mag u extra geld op de factuur zetten. Daalde de waarde? Dan mag u geld van de 1ste factuur terugvragen. |
Stap 1.
Deze klussen kenmerken zich omdat de opdrachtgever iets wenst, maar nog niet weet hoe daar te komen, of wat er voor nodig is. Wat ik in feite doe, is de procesroute samen ontwerpen.
Let op: Dit experiment geldt niet voor lezingen & processessies aan teams. Daar hanteer ik een tarief.
Stap 2.
Stap 3.
ERVARINGEN
FOOTPRINTS.FRL
Deze 'law of two feet' (afkomstig uit de open space methodiek) gebruik ik niet alleen bij groepen waar ik spreek of waar ik mee werk, maar ook om mijn eigen koers helder te houden. Te vaak, te snel komen we in patronen terecht - omdat het 'nou eenmaal zo gaat'. Dus moeten we onze voeten gebruiken om daar te komen, waar het weer klopt. Waar ze ons brengen? Who knows?