Parkinson

Big image

Parkinson is een ziekte die onstaat door een tekort aan neurotransmitter dopamine in de hersenen. De cellen die de dopamine produceren sterven langzaam af. Deze cellen bevinden zich in de substania nigra, een bepaald gedeelte in de hersenen. De spierbewegingen worden aangetast, en de armen en benen gaan beven. Daarnaast worden de spieren stijf waardoor lichaamsbewegingen moeilijker gaan.
Symptomen

Armen en benen trillen als ze in rust zijn. Ook zijn schuifelende pasjes een kenmerk bij de parkinson. De lichaamshouding is verstoord net zoals de spraakmororiek. Iemand reageert erg traag en er zit geen emotie meer in de spraak. Ook worden de gezichtsspieren niet meer goed aangestuurd, het kan zijn dat een parkinsonpatiënt hierdoor moeite krijgt met slikken. Omdat iemand met parkinson voorovergebogen staat, loopt er dan vaak speeksel uit de mond.
Big image

Gevolgen

Omdat parkinson een progressieve aandoening is, verergert het na verloop van tijd. De ziekte zal steeds erger worden. Naarmate iemand met parkinson ouder wordt, stijgt de kans op dementie. Iemand krijgt dan problemen met het denken.

Ook zijn parkinsonpatiënten vatbaar voor het krijgen van een depressieBehandeling

Behandeling van Parkinson is vooral gericht op de motorische problemen. Dit wordt behandeld door fysiotherapie. Door fysiotherapie kan iemand soepeler bewegen. Daarnaast kan logopedie helpen bij de spraakproblemen en ergotherapie voor de normale bezigheden zodat ze langer dingen kunnen uitvoeren.

Door verschillende onderzoeken zijn er al meer medicijnen beschikbaar dan eerst. er zijn vooral medicijnen die het dopaminetekort aanvullen. Een hersenoperatie kan ervoor zorgen dat het beven de de stijfheid minder wordt,