PEDAGOGIA, RITMICA I MOVIMENT

El Musical-Centre d'Educació i Recerca - Octubre '22

Ensenyaments estructurats en mòduls i cursos que et permeten planificar la teva formació

Presentació:

Enguany hem organitzat i complementat tots els ensenyaments en formació continuada que feiem a El Musical pensants en les persones que ja han cursat el T.E. en Música, Creativitat i Moviment i en aquelles que tenen experiència en la Rítmica Dalcroze o pedagogies de la Música i el Moviment i que volen mantenir-se o continuar aprofundint.


Així doncs, hem dissenyat una nova formació dirigida per Dra. Eugènia Arús i Dra Susana Pérez i adreçada a tots aquells estudiants i professionals interessats en aprofundir en el desenvolupament personal i artístic, que vulguin també millorar la comprensió, reflexió i aplicació a l'aula dels principis bàsics de la música i el moviment fonamentats amb la pedagogia de la rítmica Jaques Dalcroze.


És una formació modular. Son 6 cursos (4 presencials i 2 online) que es poden fer separadament o en la seva totalitat, permetent a cada alumne planificar-se i decidir el nombre de cursos als que s'apunta.

Son cursos reconeguts pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que es poden convalidar com a part del mòdul 5 del MÀSTER EN FORMACIÓ PERMANENT DE LES ARTS EN PEDAGOGIA DE LA RÍTMICA I DEL MOVIMENT, una formació més àmplia i complerta que es va construint de manera modular.Descripció:

Us oferim un conjunt de cursos que afavoreixen l’entrenament i l’experimentació a través del so, el ritme i el moviment per una millora del desenvolupament artístic personal i pedagògic.

Aquests 6 cursos (4 presencials i 2 online) son:


PRESENCIALS:

 • CURS 1: Rítmica Jaques Dalcroze (16 hores + 4h de treball)

Professora: Eugènia Arús

 • CURS 2: Laboratori de moviment (16 hores + 4h de treball)

Professora: Meritxell Balada

 • CURS 3: Pedagogia aplicada a l’aula (16 hores + 4h de treball)

Professora: Eugènia Arús

 • CURS 4: Psicologia del desenvolupament en l'àmbit de les arts (16 hores + 4h de treball)

Professora: Susana Pérez


ON-LINE:

 • CURS 5: Improvisació i composició: al piano (16 hores + 4h de treball)

Professora: Eugènia Arús

Disponible: A partir de desembre

 • CURS 6: Entrenament i Reptes rítmics (online) (Antic "entrenament en rítmica") (16 hores + 4h de treball)

Professora: Eugènia Arús

Disponible: A partir de l'abrilLa dedicació és d'un cap de setmana al mes. Les 4 assignatures presencials, comencen el 22 octubre del 2022 i les 2 online durant el mes de gener del 2023.

Aquest estudis formen part d'un programa més ampli que inclou tota la formació artística i pedagògica de Música i Moviment que fem a El Musical.

Es podran convalidar amb les assignatures del nou MÀSTER EN FORMACIÓ PERMANENT DE LES ARTS EN PEDAGOGIES DE LA MÚSICA I EL MOVIMENT que s’implementarà en la seva totalitat el curs 2023-24.


Son ensenyaments modulars que es poden cursar simultàneament en un mateix any o per separat en diferents edicions, essent l'alumne qui tria si fer tot el mòdul sencer o no i si convalidar aquests estudis amb les assignatures del Màster en Formació Permanent de les Arts en Pedagogia de la Música i el Moviment.


Objectius:

Donar a conèixer i posar en pràctica els lligams artístics existents entre la Música i el Moviment i desenvolupar projectes d'innovació en el camp educatiu.

Oferir una titulació amplia que permeti als docents interessats aprofundir en la didàctica de l'educació musical i del moviment.


A qui va adreçat:

A músics, ballarins, educadors, mestres, musicoterapeutes, pedagogs i persones interessades en la formació artística i pedagògica en Música i Moviment que vulguin conèixer les bases que estructuren l'aprenentatge musical i corporal.

A les persones que estan cursant o han cursat el Títol d'Expert en Música, Creativitat i Moviment.

PROFESSORAT

DIRECCIÓ i COORDINACIÓ:

Dra. Eugènia Arús - Pianista i professora de rítmica. Professora de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona i del TE en Música, Creativitat i Moviment a El Musical.

Dra.Susana Pérez - Psicòloga i ballarina. Professora de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL.

Montse Roig - Directora i fundadora de El Musical, centre d'educació i recerca i de Bellaterra Música Editorial


PROFESSORAT CURS 2022-23:

Dra. Eugènia Arús - Pianista i professora de rítmica. Professora de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona.

Dra.Susana Pérez - Psicòloga i ballarina. Professora de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL.

Meritxell Balada - Llicenciada en Pedagogia de la Dansa al Conservatori Superior de Dansa i el Bachelor (especialitat en Moviment) a El Musical de Bellaterra.

DESCRIPCIÓ DELS CURSOS

PRESENCIALS:

EN DISSABTE al MATÍ: • CURS 1: Rítmica Jaques Dalcroze (16 hores + 4h de treball)


Professora: Eugènia Arús

Descripció: Training musical en moviment que desenvolupa les habilitatsmusicals, corporals i pedagògiquesper ser un bon docent. Treballaremel pensament i la comprensió musical, la creativitat artística i docent i l’adaptabilitat rítmica.

Dia: Dissabtes

Horari: 9:30 a 11:30

A qui va adreçat: A les persones interessades en la Música i el Moviment i als estudiants que van cursar Entrenament en Rítmica a El Musical en anteriors edicions i volen continuar. • CURS 2: Laboratori de moviment (16 hores + 4h de treball) - CURS TANCAT


Professora: Meritxell Balada

Descripció: Espai destinat a l’experiment i anàlisi del moviment. A partir del propi moviment i llenguatge corporal es construirà i compondrà material coreogràfic. Es potencia l'expressivitat i la imaginació.

Dia: Dissabtes

Horari: de 12:00 a 14:00


EN DIUMENGE al MATÍ: • CURS 3: Pedagogia aplicada a l’aula (16 hores + 4h de treball)


En diumenge de 9:30 a 11:30

Professora: Eugènia Arús

Descripció: Es treballa el disseny d’activitats i seqüències d'aprenentatge. Es promou la capacitat d'observació i d'escolta del docent, la selecció de la música que condueix les activitats i formes d'avaluació. • CURS 4: Psicologia del desenvolupament en l'àmbit de les arts (16 hores + 4h de treball)


En diumenge de 11:45 a 13:45

Professora: Susana Pérez

Descripció: Coneixement del procés del desenvolupament psicològic del cicle vital, des de l'etapa de la infància fins a la gent gran. Relació entre les etapes del desenvolupament i la seva intervenció pràctica en els diferents espais educatius.ON-LINE: • CURS 5: Improvisació i composició: al piano (16 hores + 4h de treball)


Professora: Eugènia Arús

Descripció: Curs online amb 3 sessions de tutoria presencials durant el curs. Es presenten i treballen de forma pràctica els elements bàsics que estructuren el discurs musical (melodia, fraseig, ritme, harmonia, timbre o textura i dinàmiques) i la seva incidència en la interpretació corporal

És un banc d’eines per acompanyar al piano les actvitats educatives

Dia: Curs online - tutories => en 3 presencials o online a determinar dins del calendari de formació

Disponible: A partir de desembre • CURS 6: Entrenament i Reptes rítmics (online) (Antic "entrenament en rítmica") (16 hores + 4h de treball)


Professora: Eugènia Arús

Descripció: Adquirir un domini progressiu que permeti desenvolupar les habilitats motrius i musicals a partir de la reacció, coordinació, memòria i improvisació rítmica.

Es proporciona un banc d’exercicis i propostes rítmiques per poder-ho aplicar a la classe d’una manera pràctica.

Disponible: A partir de l'abril

Calendari curs 2022 -23:

dissabtes i diumenges

- Octubre 22 i 23

- Novembre 19 i 13

- Desembre 17 i 18

- Gener 21 i 22

- Febrer 18 i 19

- Març 18 i 19

- Abril 22 i 23

- Maig 27 i 28


*Tots els caps de setmana coincideixen amb la formació del T.E. en Música, Creativitat i Moviment excepte els de novembre que és dissabte 19 i diumenge 13

FORMULARI INSCRIPCIÓ

Ja et pots inscriure! Les places son limitades segons ordre d'inscripció També enviarem a tots els inscrits l'enllaç per a participar en la sessió informativa del 21 de setembre a les 20:00h.

PREUS I INSCRIPCIONS

INFORMACIONS

 • Pots cursar sols una assignatura o més d'una
 • Actualment estan obertes les inscripcions a les assignatures presencials en dissabte i/o diumenge
 • Les assignatures online obrirem les inscripcions a partir del segon trimestre.
 • Les places son limitades segons ordre d'inscripció


PREUS PER ASSIGNATURES:

 • 1 assignatura: 224 EUROS en un únic pagament
 • 2 assignatures: 440 EUROS en dos pagaments de 220 euros cada un (setembre - octubre)
 • 3 assignatures: 606 EUROS en tres pagaments de 202 euros cada un (setembre - octubre - novembre)
 • 4 assignatures: 808 EUROS en quatre pagaments de 202 euros cada un (setembre - octubre - novembre - desembre)

RECONEIXEMENT I BONIFICACIONS


*Cursos reconeguts pel Departament d'Ensenyament per a Docents

*Curs bonificable per empreses

Què és per tú El Musical?