Voedsel met dank aan water

Saartje Retsin Groep 3

Binnenkort Voedseltekort?

We weten ondertussen dat we voedsel kunnen kweken met behulp van water. Maar wat als er op bepaalde plaatsen geen water genoeg meer is? Het probleem zou namelijk in de toekomst kunnen voorkomen op bepaalde plaatsen zoals China, India en Turkije door de klimaatsverandering. Niet alleen in deze landen zou het watertekort een probleem vormen, ook de rest van de wereld zal de gevolgen hiervan dragen. Door de toenemende droogte in delen van Azië kan het zijn dat in deze streken geen voedsel meer gekweekt kan worden. Omdat deze landen grote producenten zijn van tarwe en maïs neemt de voedselzekerheid voor de hele wereld af. Er is ook een grote bezorgdheid omdat in China en India er een grote bevolkingsdichtheid is. Wanneer er geen voedsel gekweekt word in deze landen kunnen er menselijke rampen voorkomen.

Big image

Jouw watervoetafdruk

Daarbij komt er ook bij dat wij massaal water verbruiken. Het gigantische waterverbruik wordt berekent met een watervoetafdruk. Een watervoetafdruk is de hoeveelheid water dat gebruikt werd om producten te maken die jij koopt. Bij bepaalde producten die jij consumeert kan de watervoetafdruk hoger liggen dan bij een ander product. Bepaalde producten zoals koffie en rundvlees kunnen jouw watervoetafdruk verhogen. Je kan je watervoetafdruk wel verlagen door vegetariër te worden. Het is namelijk bewezen dat vegetariërs een 36% lagere voetafdruk hebben dan andere mensen. Dit komt doordat vlees zoveel water bevat door het veevoeder dat de dieren aten. Het veevoeder bevat bv. sojabonen die worden geïmporteerd uit Brazilië. Het vervoer van de sojabonen verhoogt de watervoetafdruk.

Export van de producten

Je watervoetafdruk wordt ook beïnvloed door het export van producten. Veel producten worden in een land geproduceerd, terwijl ze in het buitenland geconsumeerd worden. Het vervoer van het land van herkomst van de producten naar de uiteindelijke bestemming kost veel water. Deze hoeveelheid water zorgt ervoor dat je watervoetafdruk verhoogt.