Uitwisseling naar Israël-Palestina

Word Zuiddagambassadeur!

Deze zomer gaan we samen met Broederlijk Delen naar Israël en Palestina om 'Theater Day Productions' te bezoeken, de cultuur en de jongeren te leren kennen. Maar wié die reizigers dit jaar zijn, dat weten we nog niet...

Wat is het doel van de uitwisseling?

We gaan naar Palestina om er het project Theater Day Productions te leren kennen en de jongeren te ontmoeten. Samen met je medereizigers krijg je een onderdompeling in de cultuur, breng je de dagen door met de Palestijnse jongeren en probeer je zoveel mogelijk te weten te komen over het project. Je ontdekt de dromen, passies en plannen van je Palestijnse leeftijdsgenoten.

Ambassadeur?! Campagneleid(st)er?!

Een ambassadeur gaat mee op uitwisseling en vertegenwoordigt Zuiddag op school, in de gemeente en het ruimere netwerk van Zuiddag. Je verdiept je in het thema en het project. Je gebruikt jouw talenten om je ervaringen te delen met de leerlingen die deelnemen aan Work for Change 2014 in België. Je werkt mee aan onze themafilm, schrijft voor de website, maakt foto's voor facebook, ... en staat het publiek, de pers en je eigen omgeving te woord.


Eén van de ambassadeurs neemt de rol van campagneleid(st)er op zich. Als campagneleid(st)er ben je verantwoordelijk voor de opvolging van het project in het Zuiden. Je blijft contact houden met de projectpartner om te rapporteren over stand van zaken en behaalde doelstellingen. Daarvoor vervoeg je de Commissie Zuidwerking. Als campagneleid(st)er adem je Zuiddag en straal je passie voor het thema uit. Jouw vuur wakkert het vuur van andere jongeren aan!

Wat verwacht Zuiddag van jou?

Voor, tijdens en na de campagne rekent Zuiddag op jouw inzet en engagement. Jij bent het gezicht van de campagne, jij weet waar het project over gaat en bent expert in het thema.

Voor de reis

 • Je stapt mee in de Zuiddag-crew. Dat wil zeggen dat je je engageert voor Zuiddag. Hoe je dat doet, dat kies je zelf: ben je een schrijver, denker of doener? Samen met de andere jongeren zet jij Zuiddag mee op de kaart! Je krijgt ook een rijk aanbod van vormingen & interessante activiteiten.
 • Je gaat van 7 tot 9 maart mee op Time for Change-weekend samen met vele andere jongeren. We dompelen ons onder in het thema, de situatie in het Midden-Oosten en natuurlijk is er ook veel fun!
 • Samen met de andere ambassadeurs ga je op 9 en 10 mei op reizigersweekend. Daar leer je je mede-ambassadeurs veel beter kennen. We werken aan een goede groepssfeer, maken afspraken en vertellen wat in je rugzak moet.
 • Je organiseert een actie waarmee je geld inzamelt om je eigen ticket te betalen. Begin alvast te brainstormen!

Tijdens de reis

 • Dompel je je helemaal onder in het thema en het project. Je kent àlles over Palestina en het project wanneer je terug in België landt. Daarom absorbeer je alle ervaringen en wisselt veel uit met alle mensen die je ontmoet.
 • Blogtime! Zoveel als technisch mogelijk, houden we de achterban in België op de hoogte van onze avonturen. We schrijven daarom dagelijks een blog.
 • You’re being filmed! Zuiddag neemt niet enkel ambassadeurs mee, maar ook een filmploeg. Zij maken een reportage over het project om hier nadien te verspreiden. Je denkt mee na over de inhoud en opbouw van de film en je zal zelf vaak gefilmd worden.

Na de reis

 • Jij giet al je ervaringen in teksten, filmpjes en presentaties samen met de andere jongeren.
 • Jij maakt andere jongeren helemaal warm voor het thema en het project.
 • Ontzettend actief ben je tijdens de campagne! In oktober is het Work for Change. Jij bent samen met de andere jongeren het gezicht van de campagne en helpt bij de uitwisseling, op de manier dat je het zelf wil (presentaties geven, onze jongeren uit het Zuiden begeleiden, pers te woord staan, …).

Prijskaartje?

Zuiddag vraagt aan de ambassadeurs om het vliegticket zelf te vergoeden. MAAR niet zomaar met je eigen spaarcentjes. Organiseer een actie om geld in te zamelen. Zo leer je iets op poten te zetten, toon je je engagement en breng je Zuiddag onder de aandacht in je omgeving. Onze oud-ambassadeurs deden het met succes voor, zij organiseerden een zwemmarathon, feest, een veiling, ... Alles kan! Je kan bij Zuiddag en de vorige ambassadeurs terecht voor tips.

Praktisch?

 • Wanneer? De uitwisseling duurt een tweetal weken en vindt plaats tussen 24 juli en 7 augustus. Deze exacte data zijn nog niet bekend.
 • Begeleiding? Lies Corneillie, educatief medewerker is begeleider tijdens de voorbereiding en de reis zelf. Broederlijk Delen is heel deskundig en heeft massa's ervaring in de regio. Zij sturen ook ervaren begeleiders mee op reis.

 • Zuiddag zorgt dat reizigers en ouders voldoende informatie krijgen over veiligheid, verzekeringen, medische voorzorgen, ... Dit maakt deel uit van het voorbereidingstraject.

Hoe kandidaat stellen?

Je kan je kandidaat stellen tot en met 16 februari 2014. Hoe?


 1. Je schrijft een motivatiebrief: Wie ben je? Waarom wil je mee? Waarom moet Zuiddag voor jou kiezen? Overtuig ons! Geef duidelijk aan of je ook kandidaat- campagneleid(st)er bent of niet.
 2. Je krijgt de opdracht om Zuiddag bekend te maken in jouw gemeente. Hoe pak je dit aan? Maak een filmpje, schrijf een brief naar de burgemeester, maakt niet uit: maar overtuig ons met jouw actie! (Let op: je doet alsof wij de gemeente zijn. Stuur ons dus je actie (je brief, je filmpje, ...), niet een beschrijving van hoe je het zou doen)
 3. Je mailt je opdracht en motivatiebrief naar lies@zuiddag.be


Verdere procedure:
 • Op 16 februari om 23.59 ten laatste ontvangen we jouw kandidatuur
 • Op 21 februari laten we weten welke kandidaten op gesprek mogen komen.
 • Dit gesprek vindt plaats op woensdagnamiddag 26 februari. Hou deze datum dus alvast vrij in je agenda!
 • Voor eind februari beslissen we wie de ambassadeurs zijn in 2014.

Belangrijk:


 • Enkel scholieren uit het middelbaar onderwijs kunnen ambassadeur worden.
 • Enkel scholieren van deelnemende scholen kunnen ambassadeur worden.
 • Maximum één leerling van dezelfde school kan deelnemen aan de uitwisseling.


Let op: we weten nog niet hoeveel jongeren exact meekunnen. We doen vooral ons best om een sterke en diverse ambassadeursgroep samen te stellen!

Wil je graag nog meer info?

Je kan terecht bij educatief medewerker Lies Corneillie.

Surf alvast eens naar onze Facebookpagina om foto's van de uitwisselingen van vorige jaren te bekijken.