Trädgårdar&slott -god mat&badhotell

9-12 augusti 2018 ---till Danmark - Köpenhamn o Själland

Big picture
Hej trädgårdsvänner och prenumeranter - nya och gamla!


Här kommer information om den kommande resan till Danmark i sommar.Vi är 12 personer bokade hittills och vi åker den 9-12 augusti. Vi kan vara 16 personer. Det blir 4 innehållsrika och behagliga heldagar med start och avslut vid Köpenhamns tågcentral. Vi besöker trädgårdar (stora och små), äter goda måltider, reser genom vackra landskap, bor på badhotell och besöker en fiskeby och plantskolor. Allt är noga utvalt.


Klicka på turkosa knappen längst ner i nyhetsbrevet om du vill ställa en fråga eller boka in dig.


För att säkra en plats, betala in bokningsavgiften 1900:- per person, kontakta Ann för kontouppgifter. Slutbetalning 10 juli 2018.


Läs och fundera och mejla mig för frågor.

E-post: kontakt@tradgardsturisten.se.

Allt gott. /Ann Larås 070-3008942 (sms)

Bild ovan från 'keramikerns trädgård'...

Resa med trädgårdsbesök, vackra landskap, badhotell och god mat

Resdatum: 4 heldagar - Torsdag 9 augusti - söndag 12 augusti 2018.


Danmarksresan med guldkant i augusti

Vill du 'hygge' dig?

Varför inte åka själv, eller ta med en vän eller två, en släkting eller partner och få en härlig 4-dagars semester i vårt fina grannland. Det blir en innehållsrik men rofylld resa med guldkant. ☘️ Kanske vill du fira en jubilar, en nybliven pensionär, ..ett nytt jobb..eller bara ha en fin semester.


Resan börjar och avslutas i Köpenhamn utanför Centralstationen (Kobenhavns Hovedbanegård) där vi träffas på förmiddagen dag 1 och avslutar på kvällen dag 4 (kring kl. 18:30). Det blir självklart flera trädgårdsbesök, ett slottsbesök, varvat med god mat och besök i en fiskeby mm. Vi besöker Camilla Plums farm (hon är själv inte där då tyvärr) och hennes nyöppnade butik i Köpenhamn.


Vi bor charmigt två nätter på 'badhotellet' Bretagne**** i Hornbaek, en av 'pärlorna på den Nordsjaellandska rivieran'. Här kan man ta sig ett dopp eller sitta på terrassen och njuta av Hornbaek-sjön eller se havet (10 min promenad därifrån). Enkelrummen finns på Marienlyst strandhotell. Se nedan.


De privata trädgårdarna vi besöker är sinsemellan olika; från arkitektoniskt mer formella till mindre privata och rikblommande, noga utvalda av mig för att ge variation och en upplevelse även för dem som inte är trädgårds'nördar'. Vi besöker två Orangerier. En av trädgårdarna är skapad av en dansk reklamman som efter ett framgångsrikt yrkesliv, vid slaget 12 vid Milleniet avbröt sin karriär, klev av och blev trädgårdsmästare. Han skapade en 'dröm om Italien' norr om Köpenhamn, se den fantastiska videon längst ner.


Som kontrast till detta, tar vi oss upp via spiraltrappan till ett industritak, ovanför ett f d auktionshus för veteranbilar. Här har en grupp unga danskar skapat en ekologisk odling på ett industritak på 600kvm, som de kallar ÖsterGro (se bild nedan). Här får vi en rundvisning och förfriskningar. Under resan besöker vi också minst två plantskolor, bl a farmen hos matgurun Camilla Plum för er som vill köpa med sig växter hem. I Köpenhamn besöker vi hennes nyöppnade butik. Under ett par timmar strosar vi runt i en fiskeby på Nordsjälland, där det finns möjlighet att ta en öl, ett smörrebröd eller kanske en rödspätta till lunch.


Istället för Fredensborgs slott (som jag skrev om här tidigare) så besöker vi renässans-slottet Gisselfeld. Byggd av Peder Oxe, premiärminister /Rigshofmester på danska, i mitten av 1500-talet, därefter omvandlad till kloster. Platsen och trädgården har inspirerat många konstnärer och författare, bla H.C. Andersen som fick idén här till sagan om 'den fula ankungen'. Här ligger också 'Paradehus' (Orangeri) som vunnit många priser genom åren, som det vackraste Orangeriet i landet. Det byggdes på 1860-talet inspirerat av Crystal Palace i London. 1999 förstördes stora delar av växthuset i en häftig storm, men räddningen kom genom designer Stig Lauritsen och landskapsarkitekt Greg Kobett, som återuppbyggde det efter gamla traditioner och historisk byggnadsteknik. De har vunnit flera priser för detta arbete, bl a Nostra Diplom, en europeisk utmärkelse för välgjord restaurering. Det är en mycket spännande och vacker plats på Midtsjælland. Paradehuset är indelat i tre klimatzoner. I Orangeriet finns en te-salong på tema H. C. Andersens 'Näktergalen'. Här finns också en plantskola och en butik.


De fyra måltiderna som ingår på resan, och restaurangerna är noga utvalda och av god eller mycket god kvalitet.


Pris: 11900:- per person för del i dubbelrum inkl. härlig frukost. (för de sista 4-5 platserna utgår en rabatt på 500:- om du bokar med en vän i delat dubbelrum)


Detta ingår i resans pris: Det mesta, bl.a 4 måltider; lunch eller middag (fler-rätters utom en måltid som är matiga smörrebröd. Välkomstdrink. Kimchi-lemonad på takterrassen i Köpenhamn. Ett glas vin och snacks i 'italienska trädgården'. Transport i chartrad buss under 4 dagar, reseledning, alla entréer, guidningar på plats. Dryck till måltiderna ingår inte (utom vanligt vatten), du beställer själv måltidsdryck/vin/öl.


badhotellet Bretagne**** (se bildcollage ovan) finns det TVÅ dubbelrum kvar. Inga enkelrum tyvärr, då bor du på badhotellet Marienlyst**** en bit därifrån eller delar dubbelrum med annan 'dam/herre' separata sängar på Bretagne. Marienlyst är ett större och mycket omtyckt hotell vid havet utanför Helsingör, med fina rum och utmärkt restaurang/brasseri även där. Vår buss hämtar och lämnar på båda hotellen (15-20 min emellan).Möjlighet finns också att bo tre personer i en svit (TVÅ kvar) på hotel Bretagne, för samma pris som ovan per person. Eller bo två personer i en svit (tillägg 1500:-/rum/natt). Första natten bor vi trevligt i Hellerup, där det finns både enkelrum och dubbelrum att välja mellan (enkelrumstillägg 700:-pp).


För mer information, frågor och bokning, klicka nedan, eller maila direkt till kontakt@tradgardsturisten.se. /Ann Larås

Big picture

Trädgårdsturisten - resor med trädgård- och mat -tema -i England, Italien, Danmark, Frankrike

https://youtu.be/3Pp65dWRkkU