Stinkpoot

Van de oorzaak tot de behandeling

Stinkpoot

Stinkpoot (ook wel Dermatitis interdigitalis genoemd) is een infectieuze, met stank gepaard gaande klauwaandoening. Stinkpoot is vaak een voorloper van veel andere klauwaandoeningen.

Oorzaak

Stinkpoot wordt veroorzaakt door een samenwerking tussen twee bacteriën: de Bacteroïdes nodosus die op de een of andere manier de kudde binnengebracht moet zijn en de Fusobacterium necrophorum die altijd in mest aanwezig is.

Natte, met veel mest bevuilde vloeren en ligplaatsen (slechte hygiëne) en een slecht (vochtig) stalklimaat geven bacteriën kans om klauwen aan te tasten. In stallen met bijvoorbeeld een roosterschuif en goede ventilatie blijven de klauwen droger en worden ze harder en daarmee minder gevoelig voor infecties.

Big image

Symptomen

Stinkpoot begint als een vochtige, stinkende, oppervlakkige ontsteking van de tussenklauwhuid, met name in het balgebied. De volgende fase wordt gekenmerkt door aantasting van het balhoorn. Dan ontstaan ook de bekende kloven en hoornmisvormingen. Vervolgens treedt de overmatige hoornvorming op de voorgrond, met name bij de achterbuitenklauw.

In de eerste fase heeft de koe geen pijn en is ze niet kreupel.

Op den duur kunnen complicaties optreden, zoals tylomen. De kloven in de huid bieden de veroorzakers van de ziekte van Mortellaro een kans om aan te slaan.

Behandeling

Het behandelen van stinkpoot gebeurt in de eerste plaats door de klauw te bekappen (wegsnijden van overtollig hoorn). De volgende maatregel is een voetbad. Een voetbad met formaline werkt het best tegen stinkpoot. Overleg met de klauwbekapper of dierenarts over de concentratie formaline in het voetbad en over de frequentie van toepassen.


Hieronder een filmpje met extra informatie over de behandeling

Behandelmethode Mortellaro - Albert Hofstra

Preventie

De belangrijkste preventiemaatregelen zijn hygiëne (schone, droge vloer en ligplaatsen) en regelmatig bekappen. Met een uitgebalanceerd rantsoen met voldoende structuur en niet te veel snelheid kan de veehouder zorgen voor een goede weerstand bij de koeien, waardoor ze minder vatbaar zijn voor stinkpoot. Ook weidegang helpt bij het voorkomen van stinkpoot.

Vragen

  1. Waardoor wordt stikpoot veroorzaakt?
  2. Wat voor symptomen geeft stikpoot bij de eerste fase?
  3. Wat is één van de belangrijkste prentmiemaatregelen die je kan nemen tegen stikpoot?
  4. Wat is stikpoot?
  5. Op ten duur kunnen er complicaties optreden, welke is dat?